Taliansko plánuje zrušiť Vatikánu daňové výhody

Rím 19. februára (TASR) – Talianska cirkev bude musieť počítať so zvýšením výdavkov o milióny eur, keďže vláda jej plánuje zrušiť daňové výnimky.
Premiér Mario Monti upozornil, že aj Vatikán bude musieť platiť dane z nehnuteľností, ktoré nevyužíva na náboženské účely. Ide napríklad o odchodné domy či celú škálu obytných budov. Talianska katolícka cirkev má približne 110.000 takýchto nehnuteľností v hodnote zhruba 9 miliárd eur a odhaduje sa, že za ne zaplatí na daniach 720 miliónov eur.
Vláda v decembri v rámci balíka reforiem a úsporných opatrení znovu zaviedla dane zo všetkých pozemkov a nehnuteľností, od ktorej je ale cirkev stále oslobodená. Čoraz viac Talianov sa však búri proti tomu, aby v čase, keď sa ekonomika potápa a ľudia si musia uťahovať opasky, mala cirkev naďalej špeciálne výhody.
Viac ako 130.000 obyvateľov krajiny už podpísalo petíciu, v ktorej žiadajú, aby boli daňové výnimky pre cirkev zrušené.
Podľa denníka Corriere della Sera daňové úrady teraz preskúmajú, akú časť majetku cirkev využíva na čisto náboženské účely, a v ktorých sídlia rôzne združenia a organizácie, a postupne ich zdaní.
To znamená, že kostoly budú aj naďalej oslobodené od dane, ale ak napríklad prevádzkujú cirkevné internáty, budú za ne musieť platiť adekvátnu daň.
Najnovšie štatistiky už potvrdili, že Taliansko vstúpilo v poslednom štvrťroku 2011 do recesie.
Informoval o tom britský spravodajský portál BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy