Grécko pripravuje zákon, ktorý prinúti investorov vymeniť dlhopisy

Atény 19. februára (TASR) – Grécka vláda pripravuje návrh legislatívy, ktorá by jej umožnila vnútiť straty aj investorom, ktorí nepodporujú výmenu dlhopisov. Takzvaná swapová operácia je pritom súčasťou druhého záchranného balíka. Uviedli to zdroje z eurozóny, ktoré nechceli byť menované.
Podľa jedného z nich kabinet v Aténach už možno v najbližších dňoch predloží návrh zákona parlamentu. Ďalší zdroj dodal, že ministri financií eurozóny sú pripravení podporiť uplatnenie klauzuly o tzv. kolektívnom postupe, ak sa do výmeny gréckych dlhopisov dobrovoľne nezapojí dostatočný počet súkromných veriteľov.
Swapová operácia, alebo výmena doterajších gréckych dlhopisov za nové s dlhším termínom splatnosti a zároveň odpísanie 70 % z hodnoty gréckeho dlhu, je pritom podmienkou druhého záchranného úveru. Bez swapovej operácie totiž Grécko nedokáže zredukovať svoj dlh na udržateľnú úroveň.
Pondelková (20.2.) schôdza ministrov financií eurozóny, na ktorej sa majú doriešiť posledné sporné body a schváliť druhý úver Grécku, je preto považovaná za rozhodujúcu.

Súvisiace články

Aktuálne správy