Vlani sa počet daňových podvodov zvýšil v SR medziročne o 60 %

Bratislava 18. februára (TASR) – Spolu s rozvojom slovenskej ekonomiky narastá aj ekonomická kriminalita v súvislosti s daňovými únikmi, korupciou a spreneverou. Tvrdí to poradenská spoločnosť Accace. "Tento druh kriminality rastie najrýchlejšie spomedzi ostatných deliktov," uviedla spoločnosť.
Na základe aktualizovaných štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR narastá najmä daňová kriminalita. V roku 2010 bolo na Slovensku zaznamenaných 2229 činností špecifikovaných ako krátenie daní. "Rok na to vykazujú štatistiky až 3573 daňových deliktov, čo znamená nárast o 60 %," uviedla Accace.
Za rok 2011 tak bol štát daňovou kriminalitou ukrátený o 138 miliónov eur. Išlo najmä o krátenie daní, poplatkov a podobných povinných platieb voči štátu. Najväčší podiel daňových podvodov sa pritom týka dane z pridanej hodnoty (DPH). "V oblasti DPH sa najväčšou mierou podieľajú na daňových únikoch takzvané karuselové podvody," uviedol Peter Pašek zo spoločnosti Accace.
Medzi ostatné a rozšírené daňové úniky patria – pozmeňovanie účtovníctva, viacnásobné uplatňovanie odpočtu DPH z jednej faktúry v dvoch odlišných zdaňovacích obdobiach i výmeny faktúr. Takisto nepoužívanie elektronickej registračnej pokladnice a podhodnocovanie cien, z ktorých sa počíta DPH.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy