Francúzsky premiér vyzýva štáty eurozóny, aby pomohli Grécku

Paríž 17. februára (TASR) – Európske krajiny by mali urobiť všetko pre to, aby sa Grécko vyhlo bankrotu aj keď sa obávajú, že Atény nie sú spoľahlivý dlžník. Vyhlásil dnes francúzsky premiér Francois Fillon v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL.
Napätie medzi Aténami a niektorými štátmi eurozóny totiž tento týždeň dosiahlo nový vrchol. Ministri financií menovej únie dokonca odložili rokovania o druhom úvere Grécku na 20. februára, pretože Atény včas nesplnili všetky podmienky pomoci.
Fillon sa však dnes postavil na stranu Grécka a upozornil, že ak eurozóna zadlženej krajine nepomôže a nechá ju zbankrotovať, bude to mať ďalekosiahle následky. Krach Grécka nebude dramatický len pre samotných Grékov, ale pre všetkých Európanov, varuje francúzsky premiér.
Po tom, ako grécky parlament schválil nové úsporné opatrenia a komerčné banky súhlasili, že sa zapoja do záchrany krajiny, je rad na Európanoch, aby "dodržali svoje sľuby", vyzýva Fillon.
Niektorí európski politici začali totiž bagatelizovať dôsledky krachu Grécka, čo je však podľa Fillona "totálne nezodpovedné".
Nemecko a Holandsko začiatkom týždňa spochybnili ochotu a odhodlanie gréckych politikov zaviesť všetky reformy, ktoré sú podmienkou druhého úveru. V samotnom Grécku zase stúpa hnev proti veriteľom, ktorých požiadavky mnohí považujú za ponižujúce a tiež za dôvod prehlbujúcej sa recesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy