J. M. Barroso vyzval eurozónu, aby prestala odkladať pomoc Grékom

Brusel 16. februára (TASR) – Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes vyzval vlády eurozóny, aby prestali odkladať finančnú pomoc Grékom, ktorých ocenil za "pristúpenie na veľmi náročné podmienky záchranného balíka".
"Dúfam, že členské štáty eurozóny teraz pozitívne zareagujú na záväzky, ktoré Gréci na seba zobrali," povedal niekoľko hodín potom, ako holandský minister financií Jan Kees de Jager vyhlásil, že druhý balík pomoci by sa mal odložiť až na obdobie po parlamentných voľbách v Grécku. Tie sa budú konať v apríli. "Dôvera Európskej únie v Grécko dosiahla najnižší bod," povedal Jan Kees De Jager pre dnešné vydanie holandského denníka Financieele Dagblad.
Podľa Barrosa by si však eurozóna mala uvedomiť, čo by mohlo nasledovať. "Aj keď nikto nie je so súčasnou situáciou spokojný, musíme si uvedomiť, aká by bola alternatíva. Tá by pre Grécko znamenala katastrofu," povedal predseda Európskej komisie, pričom poukázal na nedávny prieskum v Grécku, podľa ktorého 70 % Grékov si myslí, že situácia sa s návratom drachmy ešte zhorší.
Predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker v stredu (15. 2.) oznámil, že Euroskupina získala od Grécka všetky požadované záväzky, ktoré sú podmienkou na poskytnutie záchranného úveru. Očakáva preto, že ministri financií eurozóny záchranný balík pre Grékov v pondelok (20. 2.) schvália.

Súvisiace články

Aktuálne správy