Grécko neplní podmienky, stredajšie zasadnutie Euroskupiny sa zrušilo

Brusel 14. februára (TASR) – Stretnutie ministrov financií eurozóny, naplánované na stredu (15. 2.), na ktorom mali rokovať o ďalšej pomoci Grécku, je zrušené. Atény totiž nesplnili všetky podmienky.
Stretnutie zrušil šéf neformálneho združenia ministrov financií členských štátov menovej únie Jean-Claude Juncker. Uviedol, že Euroskupina stále nemá informácie o tom, ako chce Grécko ušetriť 325 miliónov eur.
Juncker nedostal záruky ani od lídrov dvoch najväčších gréckych politických strán, že budú implementovať úsporný program aj po voľbách, ktoré sú naplánované na apríl. Ministri financií budú namiesto stretnutia diskutovať prostredníctvom video konferencie a stretnú sa až v pondelok (20. 2.).
Grécko je pod masívnym tlakom, aby splnilo všetky podmienky na udelenie druhého záchranného balíka v celkovej hodnote 130 miliárd eur. Atény sa bez ďalšej finančnej pomoci dostanú 20. marca, kedy musia splatiť dlhopisy v hodnote 14,5 miliardy eur, do platobnej neschopnosti. Okrem toho sa Gréci musia dohodnúť so súkromnými veriteľmi na odpísaní časti svojho dlhu a zrealizovať výmenu dlhopisov, kým dostanú ďalšiu pomoc. Banky a poisťovne by mali odpísať záväzky krajiny v hodnote asi 100 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy