Zníženie ratingu Slovenska nebude mať výrazný dopad na požičiavanie

Pre zníženie ratingu Slovenska agentúrou Moody's o jeden stupeň z A1 na A2 si krajina nebude na finančných trhoch požičiavať drahšie.

Bratislava 14. februára (TASR) – Pre zníženie ratingu Slovenska agentúrou Moody’s o jeden stupeň z A1 na A2 si krajina nebude na finančných trhoch požičiavať drahšie. "Nemyslím si, že by to malo mať výrazný dopad na požičiavanie, ale, samozrejme, neviem to 100-% odhadnúť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave minister financií SR Ivan Mikloš.
Podľa analytika UniCredit Bank Slovakia Dávida Dereníka reagovali akciové trhy na zníženie ratingu 6 krajín agentúry Moody’s len chvíľu. Úspešný úpis dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok Talianska, Španielska a Grécka negatívne smerovanie zvrátili. "Krok agentúry bol taktiež len paralelným pokračovaním rovnakého kroku konkurenčnej S&P," informoval dnes Dereník.
Trhy majú podľa neho už nižšie ratingy z veľkej časti v rizikových prirážkach započítané a krátke pohyby na akciových trhoch po vyhlásení zníženia sú skôr výsledkom krátkodobých špekulácií. "Ratingové agentúry dnes prinášajú nižší rating až po tom, ako investori krajinu rizikovými prirážkami už ohodnotili," dodal Dereník.
Hlavným dôvodom, prečo agentúra znížila rating Slovenska, je otvorenosť slovenskej ekonomiky a jej závislosť od situácie v eurozóne, ktorá sa zhoršuje. Ako však dnes povedal Mikloš, prispeli aj politické riziká. "Najmä z hľadiska pokračovania v potrebných reformách, a tie sú dané rozpadnutím vlády," podotkol minister.
Podľa neho však Slovensko má reálnu šancu dodržať naplánované zníženie deficitu verejných financií v roku 2013 pod 3 %, čo bude dôležité aj pre ďalší postoj ratingových agentúr. "Nová vláda bude mať 1,5 roka na to, aby znížila deficit o 1,7 %. Táto vláda a toto ministerstvo financií znížilo za jeden rok deficit o 3,5 %," upozornil Mikloš.
Podľa Dereníka dnes trhy "kráčajú" niekde medzi prehnaným koncoročným pesimizmom a prípadnou budúcou eufóriou. Reálne dlhové problémy naďalej ostávajú, ale peňažná injekcia od Európskej centrálnej banky (ECB) ich zatiaľ umožňuje mierne tlmiť. "Vývoj kurzu eura voči doláru bude však pod tlakom ďalšieho nalievania likvidity Európskou centrálnou bankou, čo v strednodobom horizonte domácu menu oslabuje," tvrdí Dereník. Ako dodal, slabšie euro ale môže eurozóne skôr pomôcť v lepšej vývoznej konkurencieschopnosti.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.
Obrazová redakcia TASR vydáva k správe videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy