Pomalší rast bude znamenať výpadok v rozpočte 140 mil. eur

Minister financií Ivan Mikloš navrhne na zabezpečenie dodržania tohtoročného deficitu verejných financií na úrovni 4,6 % HDP viazanie 5 % prevádzkových výdavkov, ale aj skrátenie výdavkov dohodnutých na priority jednotlivých rezortov na polovicu.

Pomalší hospodársky rast, ako sa pôvodne predpokladalo, bude znamenať v tomto roku rozpočtové výpadky v desiatkach miliónov eur. Podľa aktualizovanej prognózy daňových a odvodových príjmov totiž minulotýždňové zníženie prognózy rastu z pôvodných 1,7 %, s ktorými počíta schválený rozpočet, na 1,1 %, bude znamenať rozpočtové dôsledky v objeme takmer 140 mil. eur. Dopady sú tak podľa ministra financií Ivana Mikloša relatívne nižšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, keďže za pomalším hospodárskym rastom stojí predovšetkým zahraničný dopyt.

Minister financií Ivan Mikloš však tvrdí, že cieľom naďalej zostáva dodržať rozpočtovaný deficit na tento rok na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu. Časť výpadku sa dá podľa neho vykryť revíziou a spresnením niektorých údajov. Napríklad na výške odvodov do rozpočtu EÚ by sa mohlo ušetriť 12 mil. eur, na výdavkoch plánovaných na privatizáciu ďalších 12 mil. eur na druhej strane by sa malo vybrať na nedaňových príjmoch viac o 18 mil. eur. Ušetriť by krajina mala aj na nákladoch spojených so štátnym dlhom, keďže si požičiavame na kratšie obdobie za nižšie úroky.

Okrem toho chce však Mikloš už na stredajšom rokovaní vlády navrhnúť svojim kolegom v kabinete ďalšie opatrenia tak, aby mohol byť rozpočtovaný deficit v tomto roku dodržaný. Jedným z navrhovaných opatrení má byť aj 5-percentné viazanie prevádzkových výdavkov, ktorým sa má zabezpečiť 50 mil. eur. Zároveň chce navrhnúť skresať výdavky na rozpočtové priority, ktoré si strany bývalej koalície dohodli ešte pri zostavovaní rozpočtu na tento rok, na polovicu.

Podľa tohto návrhu by tak napríklad mal rezort dopravy prísť o 5 mil. eur, ktoré sa podľa ministerstva financií dajú ušetriť napríklad na výdavkoch na leteckú dopravu. Rezorty obrany a vnútra by mali prísť každý o 10 mil. eur. Ministerstvo kultúry by tak malo ušetriť 5 mil. eur z prostriedkov určených na rekonštrukciu Národnej galérie, ktoré by sa podľa Mikloša aj tak nestihli v tomto roku minúť. Na polovicu by sa mali skresať aj pôvodne 10-miliónové výdavky na projekt znalostnej ekonomiky Minerva a 2 mil. eur by sa mali ušetriť na sanačných a rekonštrukčných prácach na Rusoveckom kaštieli. Výdavky na audit verejnej správy by sa mali znížiť o 3 mil. eur.

Či sa tieto opatrenia podarí ministrovi vo vláde presadiť, je však otázne. Tvrdí, že s jednotlivými ministerstvami o nich nerokoval. Čo bude v prípade neschválenia opatrení, minister zatiaľ nehovorí. „Predložím to vláde bez rokovania s jednotlivými rezortmi a predpokladám, že vláda to schváli. Zvolili sme poctivý kľúč, že znižujeme tie priority na polovicu, tak sa to dotkne všetkých,“ tvrdí Mikloš.

Súvisiace články

Aktuálne správy