Za znížením ratingu SR stojí aj pád vlády a prehĺbenie verejného dlhu

Hlavným dôvodom aktuálneho zníženia ratingu Slovenska o jeden stupeň z A1 na A2 je situácia v eurozóne, avšak agentúra Moody's zohľadnila aj pád vlády Ivety Radičovej či prehlbujúce sa zadlženie krajiny.

Bratislava 14. februára (TASR) – Hlavným dôvodom aktuálneho zníženia ratingu Slovenska o jeden stupeň z A1 na A2 je situácia v eurozóne, avšak agentúra Moody’s zohľadnila aj pád vlády Ivety Radičovej či prehlbujúce sa zadlženie krajiny. „Neistota vyhliadok inštitucionálnych reforiem v eurozóne a slabý makroekonomický výhľad v regióne,“ uvádza základné dôvody svojho rozhodnutia agentúra.
Ako pre TASR vysvetlil analytik UniCredit Bank Dávid Dereník, práve situácia v eurozóne a silne exportné naviazanie SR na štáty tohto zoskupenia je hlavným dôvodom poklesu hodnotenia Slovenska. „Ide v podstate o nasledovanie konkurenčnej agentúry, ktorá tento krok vykonala v minulom roku,“ pripomenul podobné rozhodnutie S&P.
„Taktiež je možné, že agentúra zobrala do úvahy aj plánovaný tohtoročný deficit, ktorý pri medzinárodnom porovnaní nebude žiadnou slávou,“ upozornil Dereník na ďalšiu slovenskú slabinu. Svedčí o tom aj konštatovanie Moody’s o zvýšenej náchylnosti k finančnému a politickému riziku, teda problematické dosiahnutie fiškálnej konsolidácie a zvrátenie prehlbovania verejného dlhu.
Agentúra pripomína, že finančné riziká Slovenska sa už prejavili zvýšenou rizikovou prirážkou štátnych dlhopisov. „Volatilné trhové podmienky zvyšujú náklady Slovenska na financovanie,“ priblížila s tým, že k tomuto faktoru sa pridáva aj najvýznamnejšia politická neistota – pád vlády Ivety Radičovej v závere minulého roka.
„Zvýšená citlivosť na politické a finančné riziká predstavuje výrazné problémy pre dosiahnutie vládneho cieľa fiškálnej konsolidácie a zvrátenie nepriaznivého vývoja v dynamike dlhu,“ podotýka Moody’s a konštatuje, že verejný dlh Slovenska stúpol z 28 % HDP v roku 2008 na 44 % v roku 2011. „A v rokoch 2012 a 2013 sa nebude stabilizovať, ako sa pôvodne očakávalo,“ dodáva agentúra.

Súvisiace články

Aktuálne správy