Napätie rastie, najmä v Grécku a Iráne

Bratislava 13. februára (TASR) – Minulý týždeň na európskych trhoch bol prvým stratovým za posledné dva mesiace. Dôvodom bolo Grécko. Predstavitelia momentálne asi najsledovanejšej krajiny sveta sa totiž dlho nevedeli odhodlať k nevyhnutným krokom k získaniu ďalšej pôžičky na odvrátenie bankrotu, ktoré sa však pravdepodobne rovnajú politickej samovražde.
Nakoniec Grécko pristúpilo na tvrdé požiadavky veriteľov a zoškrtá výdavky a 15.000 miest v štátnej správe, čomu sa až doteraz vyhýbalo. Otázne však je, nakoľko sa zbytočné odkladanie tohto kroku podpísalo na ochote eurolídrov schváliť úver, keďže sa im reformy krvopotne schválené vládnymi predstaviteľmi zdajú nedostatočné. A tak si schválenie úveru nechali na stredu (15.2.), avšak len v prípade splnenia podmienok.
Na druhej strane Atlantiku úradoval prezident Barack Obama, ktorý uvalil prísnejšie sankcie voči Iránu, a to formou zmrazenia všetkých aktív a majetku iránskeho štátu, finančných inštitúcií a centrálnej banky v USA. Táto správa podporila rast ropy Brent, ktorej jedným z najväčších vývozcov je práve Irán a počas týždňa posilnila o 2,3 %. V piatok (10.2.) ale korigovala svoj rast, keďže IEA znížila výhľad svetového dopytu po rope 2012 o 300.000 barelov za deň na 89,9 miliónov barelov denne.
Euro počas týždňa posilňovalo v nádeji, že sa Grécko konečne dohodne a do štvrtka (9.2.) vzrástlo o +1,19 %, v piatok však korigovalo po vyhlásení o odklade schválenia úveru pre nespokojnosť s objemom škrtov gréckych výdavkov.
Z korporátneho hľadiska počas týždňa získavali spoločnosti Alcatel-Lucent (+14 %) a TomTom (+9,8 %). Prvá menovaná ťažila z hospodárskych výsledkov za fiškálny rok 2011, keď dosiahla zisk na akciu na úrovni 0,329 eura, čím prekonala očakávania o +61,28 %. Druhá menovaná, holandský výrobca navigačných zariadení, mieri na trh s automobilovým poistením, keď sa dohodla s britskou poisťovňou Motaquote, že jej poskytne technológiu, vďaka ktorej by mohli mať bezpečne jazdiaci vodiči nižšie poistky.
Tento týždeň bude bohatý na makroúdaje z oboch strán Atlantiku. Európske bude zastupovať priemyselná produkcia eurozóny, obchodná bilancia eurozóny a aj jej medzikvartálny vývoj HDP. Americké makroúdaje prinesú maloobchodné tržby, priemyselnú produkciu, vývoj indexu spotrebiteľských cien a tiež cien výrobcov. Samozrejmosťou budú najnovšie údaje z trhu práce.
TASR informoval Boris Penev, analytik CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy