Čína nechce "skúpiť Európu", môže ale investovať do infraštruktúry

Peking 13. februára (TASR) – Čína nemá v úmysle "skúpiť" európske dlhopisy. Pomoc, ktoré Európe ponúka, má čisto ekonomické dôvody. Uviedli dnes štátne noviny pred plánovaným summitom Európskej únie (EÚ) a Číny, ktorý sa začína v utorok 14. februára.
Niektorí čínski lídri síce opakovane vyhlásili, že dôverujú v schopnosť Európy zvládnuť krízu, ale vyhli sa pritom záväzným sľubom o finančnej pomoci. Vyzvali tiež Európu, aby prijala ďalšie opatrenia na vyriešenie svojich problémov.
Čínsky premiér Wen Ťia-pao počas návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Pekingu začiatkom februára naznačil, že Čína uvažuje o svojom zapojení do záchranných fondov, ktoré majú eurozóne pomôcť v boji s dlhovou krízou. Bližšie podrobnosti ale neuviedol.
Dnešné noviny však na titulných stranách hlásajú, že je v záujme Číny, aby si Európa pomohla sama.
"Čína nemá apetít, ani možnosť skúpiť Európu, alebo ju dostať pod kontrolu, ako tvrdia niektoré komentáre," napísal Feng Čung-pching, riaditeľ Čínskeho inštitútu medzinárodných vzťahov. Dodal, že Čína na rozdiel od medzinárodnej komunity od začiatku podporovala EÚ a euro.
Podľa Fenga akákoľvek pomoc zo strany Číny pri riešení európskej dlhovej krízy, či už prostredníctvom Medzinárodného menového fondu alebo vlastných európskych mechanizmov bude mať čisto ekonomický dôvod.
Lou Ťi-wej, šéf čínskeho investičného fondu China Investment Corp (CIC) v tejto súvislosti vyhlásil, že európske vládne dlhopisy nie sú ideálne pre dlhodobé investície, na aké sa fond zameriava. CIC sa namiesto dlhopisov preto zaujíma o investície do infraštruktúry a priemyselných projektov v Európe, ktoré by jej tiež mohli pomôcť dostať sa z krízy.
Na summit Čína-EÚ, ktorý sa mal pôvodne konať v decembri, pricestujú do Pekingu predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.
Vláda v Pekingu na začiatku krízy sľúbila, že nebude spájať pomoc Európe v dlhovej kríze s takými záležitosťami, ako je uznanie Číny za trhovú ekonomiku a embargo EÚ na vývoz zbraní do ázijskej krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy