Kde Grécko končí, začína Florida

Akciové trhy tlačia nahor blížiace sa novembrové voľby amerického prezidenta.

Existuje mnoho neznámych okolo riadeného bankrotu Grécka či zložitej geopolitickej situácie v Perzskom zálive spojenej s iránskym jadrovým programom, ktoré ťahajú akciové trhy nadol. Naopak existuje jedna veľká známa, ktorá tlačí akciové trhy hore. V utorok 6.novembra 2012 sa v USA budú konať už 57. voľby prezidenta. O voľbách v roku 2008 som písal tu.

Tak ako v roku 2008, aj dnes platí, že kandidáti za republikánsku stranu sa snažia presvedčiť o svojich schopnostiach a získať v hlasovaní o post prezidenta najprv zaregistrovaných členov strany a neskôr po získaní nominácie aj všetkých voličov v USA opravených hlasovať. Práve pri získavaní si podpory musia prezidentskí kandidáti sľubovať a navrhovať ekonomické programy blízke voličom, ktorých chcú osloviť. V prípade kandidáta za republikánov ide o agendu znižovania daní pre korporácie, ako aj obyvateľstvo, prípadne zníženie daní z dividend alebo zisku z obchodovania s cennými papiermi. Samozrejme, republikáni presadzujú zväčša ochranné opatrenia proti dovozu lacných výrobkov a sú agresívnejší pri vojenských riešeniach geopolitických problémov vo svete. Demokrati majú vo svojej agende najmä zvyšovanie daní pre majetnejších, korporácie a investorov, rôzne obmedzenia pre farmaceutický, vojenský, olejársky, ako aj tabakový priemysel.

Americký prezident Barack Obama. Snímka: Reuters

Pre voľby v roku 2012 si Obama pripravil aj podporu nízko príjmových skupín s príjmom pod 50 tisíc dolárov ročne tým, že by platili v priemere o 1000 dolárov na daniach menej, naopak bude sa snažiť presadiť nepredĺženie daňových úľav pre daňovníkov s ročným príjmom nad 250 tisíc dolárov. Podobne by mala aktuálna sadzba na zisky z kapitálových investícii pri príjme nad 1 milión dolárov ročne vzrásť na minimálnych 30 percent. Dnes majú kapitálové príjmy od čias Georgea Busha ml. výnimku a sú zdaňované v špeciálnom režime 15 percentami.

Napriek mnohým neprajníkom za republikánov sa pravdepodobne presadí pre prezidentské voľby v roku 2012 Mitt Rommey, ktorý aktuálne sľubuje zníženie 35- percentnej sadzby z príjmu pre najbohatších na 25 percent a paradoxne prázdniny platné od roku 2009 pre daňovníkov s najnižšími príjmami zrušiť. Ponechanie 15 percentnej sadzby na kapitálové zisky, ktoré kritizuje aj Warren Buffett, by malo byť podľa neho po roku 2012 nedotknuté.

Ako veľmi je ďalšie zvolenie súčasného prezidenta USA aj do druhého funkčného obdobia korelované s vývojom na akciových trhoch, naznačuje nasledujúci graf.

Keďže v USA existuje takzvaný väčšinový systém, a víťaz v štáte získa hlasy celého štátu, Obama sa musí zamerať na štáty, kde v minulosti striedavo vyhrávali republikáni a demokrati. Štáty ako Kalifornia, Illionois či New York sú baštami demokratov, naopak Texas či Georgia patria republikánom. Rozhodujúcim pre výsledok volieb v roku 2012 tak bude opäť Florida, Ohio a Indiana, kde Obama zvíťazil v roku 2008, ale iba tesne.

null

Voľby v novembri budú tiež rozhodovať o ďalšom osude Bena Bernankeho v pozícii šéfa amerického Fedu, ktorý neustále čelí vyhrážkam z tábora republikánov, ktorých voliči donedávna zvyknutí na pravidelné kupóny z ich investícií vo vládnych dlhopisoch USA zistili, že aktuálne ponúkaný výnos okolo 2 percent na 10- ročných vládnych dlhopisoch im už neumožňuje bezstarostne užívať si rentu vo svojich domoch pri West Palm Beach, či Dallase.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy