Neistý vývoj v Grécku viedol k poklesu ceny barelu WTI na 98,67 USD

New York 11. februára (TASR) – Cena barelu (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) stála v piatok (10. 2.) na záver obchodovania na newyorskej komoditnej burze 98,67 USD (74,81 eura). V priebehu dňa klesla o 1,17 USD. Barel severomorskej ropy Brent zlacnel v Londýne o 1,28 USD na 117,31 USD.
Analytici uvádzajú, že pokles ceny strategickej suroviny súvisí s neistým vývojom v Grécku, v ktorom sa rozhoduje o schválení balíka pomoci krajine. Zložitá situácia znovu posilňuje obavy investorov, že ak sa nedosiahne dohoda v potrebnom rozsahu, v Európe môže dôjsť ku krachu bánk a bankrotom aj v ďalších oblastiach.
EÚ bojuje už roky s masívnymi štátnymi dlhmi. Investori vidia v tomto nepriaznivom vývoji nebezpečenstvo, že sa problémy rozšíria aj na ostatné krajiny. To by viedlo k oslabeniu európskej ekonomiky a k zníženiu dopytu po rope.
Obavy zosilneli v piatok, keď sa potvrdili správy, že ministri financií eurozóny konštatovali, že Grécko zatiaľ nenavrhuje dostatočný pokles rozpočtových výdavkov, čím nespĺňa podmienky na poskytnutie novej rámcovej pomoci v hodnote 130 miliárd eur. Grécka vláda síce sľúbila, že v parlamente zabezpečí schválenie nových škrtov, ale hlasy niektorých poslancov nie sú po nových protestoch organizovaných odbormi teraz isté.
Pokles ceny ropy stiahol aj kurzy akcií. Krátko pred skončením obchodovania na hlavnej americkej burze boli nižšie v porovnaní s ich úrovňou ráno asi o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy