Dávka priamo pre sociálne odkázaných by pomohla vytvoriť 30.000 miest

Bratislava 10. februára (TASR) – Ak by štátnu dávku pre sociálne odkázaných dostával priamo klient a nie zariadenie sociálnych služieb, pomohlo by to vytvoriť asi 30.000 pracovných miest. Ako ukazujú skúsenosti zo zahraničia, títo ľudia by si totiž volili radšej domácu starostlivosť, ako domovy sociálnych služieb, a tak by toto opatrenie mohlo priniesť prácu najmä ženám vo všetkých regiónoch Slovenska. "Je to veľmi ambiciózny návrh, ale myslíme si, že je reálny," vyhlásil na dnešnej tlačovej besede Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IRVA).
"V sociálnych službách je v súčasnosti vyše 14.000 prijímateľov, ktorí sú síce sociálne odkázaní, ale nie sú umiestnení v zariadeniach," uviedol Halás. Ak by dostávali príspevok na starostlivosť ako štátnu dávku, mohli by o opatrovanie požiadať napríklad rodinných príslušníkov alebo známych. "Čiže by sme týmto vytvorili 14.000 pracovných miest. Z tých ďalších 35.000, ktorí sú odkázaní a sú v zariadeniach, skúsenosti zo zahraničia nám hovoria, že práve pri systéme štátnej dávky vyše 80 percent z nich sa rozhodne pre domáce prostredie," objasnil. Pripustil, že niektoré pracovné miesta by presunom klientov do domácej starostlivosti mohli aj ubudnúť.
Štátna dávka, ktorú navrhuje IRVA, je v Česku rozdelená na štyri stupne a pohybuje sa od 800 do 12.000 českých korún.
Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová na dnešnej tlačovej besede potvrdila, že 80 percent obyvateľov EÚ chce "zostarnúť doma, žiť doma a aj zomrieť doma". Podľa Lévyovej však na to musia byť vytvorené podmienky.
Ako uviedol Halás, na zavedenie tohto opatrenia by stačila jednoduchá zmena zákona o sociálnych službách, ktorá bude o tom, že príspevok nebudú dostávať poskytovatelia, ale prijímatelia. Práve problém prijímateľov podľa IRVA nerieši novela zákona o sociálnych službách, ktorú dnes podpísal prezident.
Halás zdôraznil, že novela ministerstva práce môže zvýšením spoluúčasti priviesť vyše 100.000 ľudí do stavu hmotnej núdze. Za denné stacionáre by podľa neho mohli zaplatiť v Bratislave 420 eur namiesto 70, ako to bolo doposiaľ. "Ak bude musieť rodič za dieťa, ktoré sa mu narodí postihnuté, platiť 420 eur mesačne, tým ľuďom to jednoducho nebude vychádzať a my tak dostávame nielen sociálne odkázaných, ale aj ich rodiny do stavu hmotnej núdze," dodal. Rezort podľa neho zavádza v tom, že sa nové opatrenia budú týkať len ľudí s vyššími dôchodkami. Kritizuje aj to, že sociálnu starostlivosť budú musieť klientom pomáhať platiť ich rodinní príslušníci.

UPOZORNENIE: TASR vydáva k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy