B. BUGÁR: Kým nevyčerpáme iné možnosti, nebudeme za zvýšenie daní

Bratislava 10. februára (TASR) – Slovensko má ešte možnosti na konsolidáciu verejných financií bez zvyšovania daní. Myslí si to predseda strany Most-Híd Béla Bugár. V rozhovore pre TASR vyhlásil, že kým sa nevyčerpajú všetky možnosti, tak Most-Híd nebude nápomocný pri zvyšovaní daní.
"Ak by sme boli donútení tým, že by sme vyčerpali všetky možnosti a nestačilo by to, tak je možné uvažovať o krízovej dani, ktorá sa zruší hneď, ako kríza pominie," doplnil. Akých daní by sa prípadné zvýšenie týkalo, nechce špekulovať, kým nie sú vyčerpané iné možnosti šetrenia. Štát by mohol podľa neho usporiť napríklad na sebe. Bugár si myslí, že sa to ešte stále dá.
Nutnosť konsolidácie verejných financií vyplýva aj z novej fiškálnej dohody, na ktorej sa nedávno dohodli európski lídri. Tá už bola podľa Bugára žiaduca. Je presvedčený, že v eurozóne treba zaviesť prísne tresty. "Nedá sa žiť tak, že zadlžujeme budúcnosť, a potom zisťujeme, že máme obrovský problém," povedal. Bugár v tomto smere bude podporovať európske zákonodarstvo.
Líder Mosta-Híd však nie je celkom za to, aby došlo aj k harmonizácii daní. "Nemyslím si, že je pre Slovensko žiaduce, aby vzniklo napríklad to, že tam budú rozhodovať o tom, aké dane budú na Slovensku. My sme práve na tom získali, že sme vedeli ponúknuť iné podmienky zahraničným investorom aj cez nižšie dane," vysvetlil Bugár.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.

TASR dnes prinesie rozhovor s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom.

Súvisiace články

Aktuálne správy