Slovenský agrosektor potrebuje koncepciu rozvoja

Ivan Gašparovič na stretnutí s agrárnymi samosprávami uviedol, že slovenské poľnohospodárstvo má tú smolu, že po roku 1989 bolo úplne položené na kolená.

Slovenský agrosektor potrebuje koncepciu rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva ako aj zlepšiť potravinovú sebestačnosť. Vo štvrtok sa na tom s prezidentom Ivanom Gašparovičom zhodli zástupcovia agrárnych samospráv. „Dohodli sme sa, že budeme pracovať na tvorbe koncepcie rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva, ktorá nám momentálne chýba,“ uviedol po rokovaní predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík. Po voľbách chcú spolu s Agrárnou komorou Slovenska (AKS) a Vidieckym parlamentom rokovať za účasti prezidenta s novou vládou o vytvorení tohto dokumentu, ktorý slovenským farmárom chýba.

„Dlhodobý rozvojový program poľnohospodárstva nie je spracovaný od roku 1990, pričom odvtedy sa menili vlády a ministri, no ani jeden sa nepodujal takýto program vytvoriť,“ uviedla predsedníčka AKS Helena Patasiová. Je preto podľa nej na novej vláde, ktorá vzíde po predčasných voľbách, aby takýto dokument pre rozvoj agrosektra pripravila. Ten by mal byť následne pre akúkoľvek vládu záväzný.

Ivan Gašparovič uznal argumenty agrárnych samospráv. Podľa neho má poľnohospodárstvo tú smolu, že po roku 1989 bolo úplne položené na kolená. „Poľnohospodárstvo je dnes v ťažkej pozícii a všetci, ktorí v ňom pracujú, zdieľajú môj obdiv. Fungovanie tohto rezortu potrebuje podporu, bez ktorej si poľnohospodári nedokážu sami poradiť,“ konštatoval na stretnutí prezident. Podľa Semančíka k zlej situácii slovenského agroresektoru prispieva aj „dvojrýchlostná poľnohospodárska politika EÚ a zlé politické rozhodnutia.“

Slovensko musí podľa predsedu SPPK doháňať aj zameškanú výchovu domácich spotrebiteľov predovšetkým pri kúpe potravín, kde panuje stále nedostatočná povedomie o podpore slovenských výrobkov. „V súčasnosti na Slovensku pracuje v poľnohospodárstve 35 tisíc a v potravinárstve 30 tisíc ľudí. Toto číslo by bolo vyššie, keby sa nám podarilo zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska zo súčasných 45 %,“ zdôraznil Semančík. Za hlavnú príčinu tohto stavu označil fakt, že slovenský trh s potravinami na 80% ovládajú zahraničné obchodné reťazce.

Súvisiace články

Aktuálne správy