Slovenský realitný trh čaká v roku 2012 viacero investícií

Slovensko podľa slov výkonného riaditeľa realitno-poradenskej spoločnosti CBRE Tomáša Hegedüša môže v roku 2012 očakávať zvýšený záujem investorov, ktorí sa zamerajú predovšetkým na kvalitné kancelárske budovy a obchodné centrá.

Objem investícií na Slovenskom realitnom trhu dosiahol vlani úroveň približne 400 mil. eur, pričom ďalšie transakcie možno očakávať aj v tomto roku. „V roku 2012 očakávame pokračovanie tohto trendu, kedy sa budovy z portfólia developerov presunú do portfólia investorov,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii výkonný riaditeľ realitno-poradenskej spoločnosti CBRE Tomáš Hegedüš. Slovensko podľa jeho slov môže v roku 2012 očakávať zvýšený záujem investorov, ktorí sa zamerajú predovšetkým na kvalitné kancelárske budovy a obchodné centrá. V celej Európe by pritom podľa predpovede CBRE mali investície do komerčných nehnuteľností v tomto roku dosiahnuť hodnotu takmer 130 mld. eur a v budúcom skoro 150 mld. eur.

Uplynulý rok sa podľa Hegedüša niesol v znamení konsolidácie, keď sa slovenský realitný trh vyčistil a zostali tak len veľkí hráči. „Realitný trh sa stal bezpečným prístavom investícií, keď zaznamenal zdravý rast,“ povedal Hegedüš. Investičná aktivita u nás sa v minulom roku po slabých predošlých rokoch rozhýbala, čo podľa neho pomohlo určiť cenu nehnuteľností prakticky vo všetkých segmentoch. „V rokoch 2008 a 2009 sa neinvestovalo, no tým, že v Poľsku a v Čechách sa budovy, obchody a logistické priestory predávali, tak vznikol veľký tlak na to, aby sa aj na Slovensku udiali nejaké investičné obchody, a to sa aj v roku 2011 stalo,“ vysvetlil Hegedüš.

Za najvýznamnejšie označil transakcie budov z portfólia developera HB Reavis, ktorý predal polovičný podiel v bratislavskom Auparku spoločnosti Unibail-Rodamco SE, ako aj administratívnu budovu Aupark Tower v Bratislave investičnej skupine Heitman. Vlani bola na slovenskom trhu aktívna aj česká investičná skupina CPI, ktorá skupovala nehnuteľnosti v maloobchodnom, ako aj priemyselnom segmente. Svoje portfólio predala aj skupina Sekyra Group realitnej spoločnosti JF Hamilton Group.

Slovensko sa podľa Olivera Galatu zodpovedného v CBRE za sektor kancelárií stáva čoraz príťažlivejším pre investorov. Spomedzi krajín strednej Európy je podľa neho medzi realitnými spoločnosťami najväčší záujem o Poľsko, nasleduje Česká republika a Slovensko. „Maďarsko momentálne po tých turbulenciách, ktoré sa tam dejú, nie je priamo z kola von, ale keď sa investori pozerajú, kam by mali ísť, sú to predovšetkým krajiny ako Poľsko, Česká republika a Slovensko,“ myslí si Galata. Ako dodal, ani Rumunsko a Bulharsko nie sú také zaujímavé pre investorov, keďže nesplnili ich vysoké predkrízové očakávania.

Veľké koncerny ako IBM, AT&T, SwissRe alebo Hewlett Packard pri presune svojich pobočiek do strednej a východnej Európy uprednostňujú Slovensko, keďže tu už majú zázemie a zároveň nemajú problém nájsť zamestnancov. „Keďže Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou nezamestnanosť mladých ľudí, tak je tu stále dostatok potenciálu, aby nabrali nových ľudí,“ konštatoval Galata.

Súvisiace články

Aktuálne správy