Miera nezamestnanosti v ČR v januári prudko vzrástla na 9,1 %

Praha 8. februára (TASR) – Miera nezamestnanosti v Česku v januári prudko stúpla na 9,1 % z decembrových 8,6 %. Bez práce je už 534.089 ľudí, čo je takmer o 26.000 viac ako na konci minulého roka. Informuje o tom na svojej internetovej stránke spravodajský portál idnes.cz.
Ekonómovia prudké zvýšenie počtu nezamestnaných čakali. "Pre prvý mesiac v roku je typický nárast počtu nezamestnaných, ktorým sa skončil pracovný pomer na konci roka. Ide teda o sezónny výkyv, za ktorým stoja časovo obmedzené úväzky v službách a stavebníctve a u zamestnávateľov potom aj rastúca obľuba pracovných pomerov na dobu určitú," komentoval čerstvé čísla analytik ČSOB Petr Dufek. Svoju úlohu na raste nezamestnanosti podľa neho však zohral aj očakávaný útlm ekonomiky, na ktorý niektoré firmy v predstihu reagovali prepúšťaním.
Úrady práce v ČR okrem väčšieho počtu nezamestnaných zaregistrovali aj úbytok voľných pracovných miest. Firmy ich ponúkajú o 1300 menej ako v decembri, ľudia bez práce si tak môžu vybrať nové miesto zo zoznamu necelých 34.500 pozícií.
Analytici očakávajú, že v tomto roku sa štatistiky nezamestnanosti príliš zlepšovať nebudú. Predpovedajú, že prepúšťanie bude v dôsledku "intenzívnejšieho" vplyvu dlhovej krízy na českú ekonomiku pokračovať. Na konci roka tak bude miera nezamestnanosti mierne vyššia ako vlani a bude sa pohybovať okolo 9 %.
Informoval o tom spravodajský portál idnes.cz.

Súvisiace články

Aktuálne správy