Ľ. Kaník: Obmedzenie príspevkov malo zastaviť rodenie detí za peniaze

Bratislava 8. februára (TASR) – Cieľom dvoch poslaneckých návrhov o znížení rodičovského príspevku a úplnom zrušení príspevku pri narodení dieťaťa pre dlhodobo nepracujúcich rodičov, ktoré v utorok (7.2.) a dnes Národná rada (NR) SR odmietla, bolo vniesť do sociálneho systému väčší poriadok. Tvrdí to jeden z ich predkladateľov, poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.
"Mali zastaviť jav, ktorý sa dá nazvať rodenie detí za peniaze, rozrastanie chudoby, motivovanie k tomu, aby ľudia nemali chuť hľadať si prácu a ktorý významne podporuje rozrastanie nelegálnych osád," reagoval na neschválenie týchto návrhov zákonodarca. Oľutoval pritom skutočnosť, že za novely nezahlasovali ani viacerí poslanci zo strán bývalej vládnej koalície – Most-Híd a KDH.
"Nemôžeme v žiadnom prípade akceptovať tvrdenia, ktoré zaznievajú z poslaneckých radov, že je dobré, že je situácia taká, aká je, pokiaľ sa týka len východného a južného Slovenska. Čo keby títo neprispôsobiví občania prišli do Bratislavy, k obydliam tých poslancov, ktorí o tomto vedia zatiaľ len z novín alebo predvolebných výjazdov?" spýtal sa Kaník.
K iniciatíve SDKÚ-DS pri predkladaní týchto návrhov sa pridala aj SaS. Poslanec strany Kamil Krnáč to zdôvodnil tým, že liberáli vždy bojovali proti zneužívaniu sociálneho systému. "Naša snaha, aby sa tento neželaný jav zastavil, bohužiaľ stroskotal. V budúcnosti sa k tomuto problému budeme musieť znova vrátiť, pretože tento jav sám od seba nevymizne," podčiarkol.
Parlament dnes dopoludnia neschválil novelu zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, ktorá mala zaviesť nevyplácanie príplatku k tomuto príspevku pre rodičov nepracujúcich viac ako štyri roky. Ešte v utorok (7.2.) plénum odmietlo pokračovať v rokovaní o zmene zákona o rodičovskom príspevku, ktorý sa mal pre dlhodobo nepracujúcich rodičov znížiť na polovicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy