Počet finančných agentov sa na Slovensku kvôli regulácii znížil o 42 %

Bratislava 8. februára (TASR) – Počas roka 2011 sa na slovenskom trhu predali prostredníctvom finančných sprostredkovateľov a poradcov finančné produkty v hodnote 1,029 miliardy eur. Dnes o tom na tlačovej konferencii v Bratislave informovala Asociácia finančných sprostredkovateľov a poradcov (AFISP).
Oproti koncu roka 2010 sa celkový počet podriadených finančných agentov na slovenskom trhu znížil z 26.245 na 14.918, čo predstavuje pokles o 42 %. Z celkového počtu je v súčasnosti v AFISP zaregistrovaných prostredníctvom jej členov 8720 agentov.
Príčinou poklesu počtu finančných agentov, ktorí pôsobia na slovenskom trhu, je podľa asociácie novela Zákona o finančnom poradenstve a sprostredkovaní. "Zákon zaviedol úplne nové pravidlá finančného sprostredkovania a poradenstva," povedal dnes predseda predstavenstva AFISP Rastislav Podhorec. Toto podnikanie sa tak dostalo pod dohľad Národnej banky Slovenska (NBS), pričom registrácia subjektov je povinná.
Všetci agenti museli prejsť vzdelávacím a skúšobným procesom, aby splnili podmienky odbornej spôsobilosti. "Musím povedať, že v krajinách, ktoré prijali podobné opatrenia ako Slovenská republika, bol úbytok oveľa väčší a často sa pohyboval až na úrovni 80 %," upozornila členka predstavenstva a generálna tajomníčka AFISP Darina Huttová.
Ku koncu minulého roka absolvovalo skúšky 8662 agentov. Ich priemerná úspešnosť bola 96-%, čo podľa asociácie dokazuje, že ľudia, ktorí sa rozhodli v tomto podnikaní pokračovať, boli dobre pripravení. Skúšobným procesom bude musieť prejsť aj každý nový záujemca o prácu v tejto oblasti.
Trh finančného sprostredkovania a poradenstva bude v roku 2012 podľa Podhorca ovplyvnený celkovým vývojom slovenskej aj globálnej ekonomiky. Z hľadiska finančného sprostredkovania budú agenti pracovať najmä na rozvíjaní idey sporenia na dôchodok. "Vnímame tento rok ako rok stabilizácie, keď po intenzívnych rokoch prispôsobovania sa legislatíve prichádza prvý rok, kedy sa naši členovia budú môcť nadýchnuť a sústrediť sa na svoju činnosť," uviedol Podhorec. Ako dodal, tento rok by mohol vo výsledkoch mierne prekonať vlaňajšok.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy