Slovensko je odolné voči prípadnému nárastu výnosov z dlhopisov

Bratislava 6. februára (TASR) – Podľa spoločnosti Erste Group sú Slovensko, Česká republika a Rumunsko odolnejšie voči nárastu výnosov z dlhopisov než iné európskej krajiny. Spoločnosť argumentuje priaznivým pomerom úrokových nákladov pri štátnom dlhu voči štátnym príjmom. Základným meradlom solventnosti štátov je totiž vo všeobecnosti ich schopnosť splácať dlhy z daňových príjmov. "Pre analytikov Erste Group predstavuje kritická výška úrokových nákladov jednu desatinu daňových príjmov," uviedla Erste Group.
V Rumunsku, Českej republike a na Slovensku je však priemerná úroková miera, ktorá by bola ešte únosná, omnoho vyššia. To znamená, že kritický bod, v ktorom by sa štátne financie dostali pod veľký tlak, je relatívne vzdialený. "Maďarsko by sa ale malo vyvarovať objemných úverov s úrokovou mierou vyššou než 6 % a snažiť sa tak zostať pod kritickou úrovňou," myslí si vedúci analytik ekonomického výskumu Erste Group Juraj Kotian.
Dlhodobé refinančné operácie realizované Európskou centrálnou bankou (ECB) mali upokojujúci účinok na napätie panujúce v európskom bankovom sektore. Spôsobili však pokles úrokových nákladov nielen v štátoch eurozóny, ale aj na finančných trhoch štátov strednej a východnej Európy, ktoré eurom neplatia.
Podľa Kotiana je pre tieto krajiny výhodou, že fondy a poisťovacie spoločnosti môžu investovať iba v krajinách s adekvátnym ratingom. "Zmenšuje sa počet krajín, v ktorých môžu investovať. Česká republika, Poľsko a Slovensko by mohli ťažiť zo svojho relatívne zlepšujúceho sa ocenenia a nízkeho súkromného a štátneho zadlženia," upozornil Kotian.

Súvisiace články

Aktuálne správy