Ceny ropy mierne klesli, a to pre obavy z bankrotu Grécka

Singapur 6. februára (TASR) – Ceny ropy dnes mierne klesli, a to aj napriek signálom, že americká ekonomika sa zotavuje. Investori sa však obávajú ďalšieho vývoja v Európe, ktorú môže dlhová kríza stiahnuť do recesie.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes o 7.35 SEČ predával po 97,24 USD (73,89 eura). To je o 60 centov menej ako v piatok (3. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka posilnil o 1,48 USD a uzavrel na 97,84 USD za barel. Ropa Brent dnes ráno zlacnela o 25 centov na 114,33 USD/barel.
Náladu investorov zlepšili piatkové čísla z amerického trhu práce. V USA vzniklo v januári 243.000 pracovných miest a nezamestnanosť klesla na 8,3 %, ukázala správa ministerstva práce. Čísla signalizujú, že najväčšia svetová ekonomika by mohla tento rok rásť rýchlejšie, než sa predpokladalo.
Pozitívne údaje podporili burzy. Kľúčový americký index Dow Jones v piatok vzrástol o 1,2 % a tokijský Nikkei 225 dnes posilnil o 1,1 %.
Analytici sa však obávajú, že dopyt po čiernom zlate v rozvinutých krajinách, predovšetkým v Európe, bude tento rok slabý. "Dopyt sa naďalej koncentruje na rozvíjajúcich sa trhoch," uvádza sa v správe J.P. Morgan. "V spojených štátoch sme svedkami štrukturálneho poklesu dopytu po benzíne, keďže opatrenia na zvýšenie palivovej efektívnosti naďalej vyvažujú nárast populácie a príjmov."
Ceny ropy stláča predovšetkým neistota okolo Grécka, tvrdia obchodníci. Rokovania gréckeho premiéra Lukasa Papadimosa s lídrami politických strán o záchrane pred bankrotom sa v nedeľu (5. 2.) prerušili bez konkrétneho výsledku. Dnes by mali pokračovať.
Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy