Taliansko kompenzuje znížené dodávky ruského plynu dovozom z Alžírska

Miláno 5. februára (TASR) – Taliansko zvýšilo v týchto dňoch dovoz plynu z Alžírska, aby vykompenzovalo pokles dodávok z Ruskej federácie. Povedal to dnes výkonný riaditeľ talianskej energetickej spoločnosti Eni Paolo Scaroni, ktorý zároveň dodal, že v najbližších dňoch by krajina problémy so zemným plynom mať nemala.
Taliansko dováža až 90 % z celkovej spotreby plynu a z toho 30 % predstavuje dovoz z Ruska. Gazprom však pre silné mrazy, ktoré v týchto dňoch sužujú Rusko, začal mať s dodávkami do ďalších štátov problémy.
Ruský plynárenský koncern v sobotu (4. 2.) priznal, že v minulých dňoch znížil dodávky do Európy o 10 %, dodal však, že v súčasnosti sa vývoz vrátil na pôvodnú úroveň. Zvýšený dopyt z európskych krajín ale firma nie je schopná splniť. Podľa distribučnej spoločnosti Snam Rete Gas dovoz z Ruska do Talianska bol v piatok aj sobotu nižší takmer o 30 %.
"Na momentálnu situáciu sme reagovali zvýšením dovozu plynu z Alžírska a dnes môžeme povedať, že v najbližších dňoch problémy s dodávkami plynu nebudú," povedal Scaroni pre rozhlasovú stanicu GR1 a dodal, že prípadné výpadky z Ruska budú schopní kompenzovať aj v budúcnosti.
Okrem toho ministerstvo priemyslu informovalo, že Taliansko zvýšilo dovoz plynu aj zo severnej Európy a siahlo i na strategické zdroje.

Súvisiace články

Aktuálne správy