Európu čaká vďaka nemeckému riešeniu krízy minimálne stratená dekáda

Presadzovanie tvrdých úsporných opatrení na riešenie dlhovej krízy v eurozóne zo strany Nemecka môže spôsobiť, že Európu čaká "stratená dekáda", ak nie aj niečo horšie.

Mníchov 5. februára (TASR) – Presadzovanie tvrdých úsporných opatrení na riešenie dlhovej krízy v eurozóne zo strany Nemecka môže spôsobiť, že Európu čaká „stratená dekáda“, ak nie aj niečo horšie. Povedal to v sobotu (4. 2.) na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii americký filantrop George Soros.
„Nemecko je hlavným veriteľom, tým, kto rozhoduje. A teraz rozhoduje o úsporných opatreniach, ktoré povedú v Európe minimálne k stratenej dekáde,“ povedal Soros a zároveň vyzval na „stimuly, ktoré podporia ekonomický rast“. Kríza podľa neho „podkopáva politickú súdržnosť Európskej únie a mohla by nakoniec viesť k likvidácii EÚ“.
„V súčasnosti sa nachádzame v procese politickej dezintegrácie a tento proces môže úsporná politika ešte urýchliť,“ dodal Soros.
Taliansky premiér Mario Monti však situáciu v Európe tak dramaticky nevidí. Na konferencii síce uznal, že Európa je „v situácii, keď rastie vzájomná podráždenosť medzi krajinami, no na druhej strane práve v dôsledku krízy pokračuje proces prehlbovania politickej integrácie“.
Poukázal na to, že kríza „vrátila do Európy predsudky, či už severu voči juhu, alebo veľkých voči malým, ktoré sú mimoriadne nebezpečné, z dlhodobého hľadiska omnoho nebezpečnejšie než momentálna dlhová kríza“.
„Ak niečo v Európe nepotrebujeme, tak to je vyvolávanie duchov minulosti,“ dodal Monti.

Súvisiace články

Aktuálne správy