Podľa J.-C. Junckera sa bankrot Grécka nedá vylúčiť

Berlín 5. februára (TASR) – Možnosť, že Grécko nakoniec vyhlási bankrot, sa nedá vylúčiť. Povedal to pre nemecký týždenník Der Spiegel predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Zároveň upozornil, že Gréci už viac nemôžu očakávať solidaritu od ostatných krajín eurozóny, ak nebudú schopní zrealizovať reformy, ku ktorým sa zaviazali.
"Ak budeme musieť oznámiť, že situácia v Grécku sa vyvíja zlým smerom, žiadny nový (záchranný) program nebude, čo znamená, že v marci budú Atény musieť oznámiť bankrot," povedal šéf zoskupenia ministrov financií eurozóny. Ako dodal, práve rastúce riziko bankrotu by malo Grécko podporiť v úsilí, aby čo najrýchlejšie začalo reformy realizovať.
Grécku zostáva už len dnešný deň na dokončenie rokovaní s medzinárodnými veriteľmi, aby si zabezpečilo druhý záchranný balík za 130 miliárd eur. V marci totiž musí splatiť dlhopisy za 14,5 miliardy eur a v prípade, že sa mu s misiou EÚ a MMF nepodarí dohodnúť, bude musieť krajina oznámiť bankrot.
Rokovania s takzvanou trojkou medzinárodných veriteľov (EK, Európska centrálna banka a MMF) sa však zablokovali na požiadavkách veriteľov, aby Grécko znížilo pracovné náklady, okrem iného aj znížením minimálnej mzdy v súkromnom sektore. To ale odbory a zamestnávatelia zamietli s tým, že takéto opatrenia by iba prehĺbili recesiu, ktorá Grécko sužuje už štvrtý rok.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy