Trh práce v USA podporil na záver týždňa ceny ropy

New York 4. februára (TASR) – Cena severomorskej ropy Brent vzrástla na záver tohto týždňa takmer na 3-mesačné maximum potom, ako USA informovali, že ekonomika vytvorila v januári viac pracovných miest, než predpokladali aj najväčší optimisti. To podporilo očakávania trhov, že dopyt po rope v USA sa zvýši. Cenu ropy posunuli nahor aj varovania iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Ten v piatok (3. 2.) pohrozil odvetou za ropné embargo západných krajín voči Iránu pre jeho jadrový program.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci vzrástla na záver piatkového obchodovania o 2,51 USD a ukončila ho na úrovni 114,58 USD (87,07 eura) za barel (159 litrov). To znamenalo rast už štvrtý deň po sebe a zároveň najvyššiu uzatváraciu hodnotu od 8. novembra 2011. Za celý týždeň sa cena Brentu zvýšila o 2,8 %.
Cena americkej ľahkej ropy WTI vzrástla o 1,48 USD a obchodovanie ukončila na úrovni 97,84 USD/barel. Tým prerušila predchádzajúcu 5-dňovú sériu poklesov. Práve v dôsledku tohto vývoja za celý týždeň zaznamenala pokles o 1,73 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy