Grécko stále nevyriešilo niektoré "kľúčové otázky" na získanie pomoci

Atény 4. februára (TASR) – Grécka vláda musí ešte vyriešiť niektoré "veľmi dôležité" otázky, aby pre Grécko zabezpečila druhý záchranný balík v hodnote 130 miliárd eur. Povedal to dnes po maratóne rokovaní s medzinárodnými veriteľmi grécky minister financií Evangelos Venizelos.
"Po 11 hodinách náročných rokovaní sme vyriešili viaceré problémy, no mnohé ďalšie týkajúce sa budúcnosti krajiny a obyvateľov Grécka sa stále nepodarilo doriešiť," povedal Venizelos.
Rozhovory so zástupcami Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), známymi ako trojka, sa začali takmer pred tromi týždňami a pokračujú aj počas tohto víkendu. Grécka vláda navyše paralelne rokuje so zástupcami súkromných veriteľov, teda fondov a bánk, ktorých zastupuje Inštitút pre medzinárodné financie (IIF).
Trojka trvá na splnení viacerých podmienok zo strany Grécka, okrem iných aj na tom, aby sa najskôr dokončili rokovania so súkromnými veriteľmi o odpísaní dlhu za 100 miliárd eur. Až potom môže počítať so získaním druhého úveru za 130 miliárd eur.
"Povedal by som, že dohoda (so súkromnými veriteľmi) o výmene dlhopisov je momentálne jednoduchšou časťou celého procesu," dodal grécky minister. Dohoda predpokladá, že investori akceptujú stratu z investícií do gréckych dlhopisov až vo výške 70 %, a to cez nižší úrok z nových dlhopisov a dlhšiu lehotu ich splatnosti, než sa pôvodne plánovalo.
Dnes popoludní bude o podmienkach druhého balíka pomoci rokovať Venizelos s ministrami financií ostatných krajín eurozóny formou telekonferencie a následne sa s nimi stretne v stredu (8. 2.). Pôvodne sa schôdzka mala uskutočniť v pondelok.

Súvisiace články

Aktuálne správy