Gréci presunuli od začiatku krízy do zahraničia vklady za 16 mld. eur

Atény 3. februára (TASR) – Od nástupu dlhovej krízy v Grécku v roku 2009 si miestni obyvatelia vybrali z bánk 65 miliárd eur. Z toho zhruba štvrtinu presunuli do zahraničia. Uviedol to dnes na pôde gréckeho parlamentu minister financií Evangelos Venizelos.
Hromadné výbery, ktoré nastali potom, ako sa v dôsledku krízy začali Gréci obávať vystúpenia krajiny z eurozóny, dostali viaceré banky do finančných problémov. Tie sa potom museli obrátiť na Európsku centrálnu banku (ECB) o pomoc. Podľa Venizelosa však do zahraničia presunuli obyvatelia len asi 16 miliárd eur. Väčšina z týchto peňazí smerovala do britských bánk, až približne 32 %. Zhruba 10 % si Gréci uložili vo Švajčiarsku. Zvyšok si ponechali doma, väčšinou ich však presunuli do domácich sejfov, dopyt po ktorých sa prudko zvýšil.
Podľa informácií Národnej banky Grécka vklady v komerčných bankách klesli vlani medziročne o 35,4 miliardy eur, čo znamená zhruba o 16,8 %. V decembri 2011 ich objem v bankách dosiahol 174,2 miliardy eur.
Problémy bánk však nespôsobil iba výber vkladov obyvateľov. Úsporné opatrenia s cieľom stlačiť rozpočtový deficit a vysoký dlh krajiny viedli k rozsiahlej recesii, ktorá prinútila mnohých Grékov a firmy siahnuť na úspory, aby mohli platiť základné poplatky.
Venizelos verí, že peniaze začnú Gréci vracať späť do systému potom, ako sa Grécku podarí uzatvoriť dohodu s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o druhom balíku pomoci. Neistota okolo gréckeho bankového systému by sa podľa neho mala v takom prípade zmierniť.

Súvisiace články

Aktuálne správy