Komodity: Káva koriguje prepad na najnižšie úrovne za posledný rok

Včerajšie obchodovanie zahájila káva arabica ďalším poklesom hodnoty a v popoludňajších hodinách sa prepadla na 13 mesačné minimá, keď sa 100 libier komodity predávalo za 210,83 USD. Do uzavretia trhu si však cena štvrtkové straty odpísala a ukončila v pozitívnej nálade nad úrovňou 215,00 USD/100 libier, čo indikovali aj technické signály na dennom grafe v podobe prepredaných podmienok, ako aj býčej divergencie medzi cenou a ukazovateľmi (histogram MACD). V tomto vývoji hodnota pokračuje aj dnes s aktuálnou cenou krátko predpoludním na hladine 216.73 USD/100 libier.

Podľa analytikov by komodita v nasledujúcom týždni až dvoch mohla posilniť späť k 220,00 – 225,00 USD/100 libier, a to aj z dôvodu, že obchodníci znižujú svoje stávky na ďalší pokles a ten aktuálny považujú za „prehnaný“, ako aj informácie fundamentálne. Konkrétne sa jedná o údaje z Kolumbie, podľa ktorých za rok 2011 nedošlo k oživeniu produkcie a zber úrody klesol o 12%. Aj napriek očakávanému rastu produkcie v Brazílii či Vietname, trh bude čeliť deficitu vysoko kvalitných kávových zŕn, ktorých top producentom je práve Kolumbia. Podľa Rabobank International bude na svetových trhoch všeobecne nedostatok ponuky, keďže spotreba sa ďalej vyvíja pozitívne.

Ďalšie konkrétne informácie prinesie už v týchto dňoch Medzinárodná organizácia pre kávu vo svojej mesačnej správe za mesiac január.

graf

Súvisiace články

Aktuálne správy