Diaľničný zákon nie je len protiústavný, tvrdí Dostál

Protiústavnosť nie je jediným problémom zákona, ktorý umožnil stavanie diaľnic na nevyvlastnených pozemkoch, tvrdí poslanec Ondrej Dostál (klub Most-Híd). V piatok na úvod štvrtého rokovacieho dňa 28. schôdze Národnej rady SR pripomenul, že zákon o jednorazových a mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic, ktorý presadila vláda Roberta Fica, zároveň pri stavbe diaľnic pre účastníkov konania skracuje niektoré lehoty na vyjadrenie či odvolanie.

Dostál v diskusii o svojej novele zmieneného zákona vyjadril ľútosť, že súčasný parlament nezrušil sporné ustanovenia „diaľničného zákona“ ako jedno zo svojich prvých opatrení, a medzičasom protiústavné opatrenia pre rozhodnutie Ústavného súdu SR stratili účinnosť. Napriek tomu považuje za potrebné jeho novelu prijať aj preto, aby sa poškodení občania mohli domôcť kompenzácie. „Verím, že síce neskoro, ale spravíme to, čo je potrebné spraviť,“ nádeja sa.

V prípade rýchleho rokovania parlamentu stihne v piatok Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) v pléne obhajovať svoje novely zákonov o rodičovskom príspevku a o príspevku pri narodení dieťaťa. Chce nimi dosiahnuť, aby nepracujúci rodičia prišli o príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa a o polovicu rodičovského príspevku.

Súvisiace články

Aktuálne správy