Fed urobí všetko na ochranu ekonomiky USA pred krízou v Európe

Washington 2. februára (TASR) – Európska finančná kríza naďalej ohrozuje ekonomické oživenie USA a americká centrálna banka Fed urobí všetko preto, aby zabránila poškodeniu americkej ekonomiky v dôsledku tejto krízy. Povedal to dnes počas vystúpenia pred Rozpočtovým výborom Snemovne reprezentantov prezident Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke.
Ako dodal, objavujú sa určité náznaky, že doterajšia neistota na trhu, ktorá ovplyvňovala ekonomiku USA, vrátane problémov bankového trhu v Európe, sa postupne zmierňuje. Zatiaľ je však podľa neho priskoro tvrdiť, že Spojené štáty sa dôsledkom krízy vyhnú.
"Naďalej pretrvávajú riziká, že situácia v Európe či v iných oblastiach sveta sa začne uberať neželaným smerom a mohla by zhoršiť ekonomické vyhliadky USA," povedal Bernanke. Zároveň dodal, že Fed je v častom kontakte s európskymi predstaviteľmi, situáciu bude naďalej pozorne monitorovať a prijme všetky potrebné kroky na ochranu amerického finančného systému a hospodárstva.
Čo sa týka vyhliadok americkej ekonomiky, Bernanke nezmenil opatrný postoj z minulého týždňa, keď Fed oznámil, že úrokové sadzby ostanú na mimoriadne nízkej úrovni minimálne do konca roka 2014. Na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po spomínanom oznámení, Bernanke naznačil, že centrálna banka uvažuje o ďalšom zmiernení menovej politiky, no pred výborom sa dnes v podobnom duchu nevyjadril.
Po znížení úrokových sadzieb takmer na nulu koncom roka 2008 Fed s cieľom podporiť ekonomiku nakúpil dlhopisy v celkovej sume 2,3 bilióna USD (1,76 bilióna eur). Viacerí analytici očakávajú, že v najbližších mesiacoch banka spustí ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy