Belgicko sa v 4. kvartáli prepadlo do recesie

Brusel 1. februára (TASR) – Belgicko je prvou krajinou eurozóny, ktorá formálne potvrdila, že v druhej polovici minulého roka sa prepadla do recesie.
Hrubý domáci produkt (HDP) šiestej najväčšej ekonomiky bloku v posledných troch mesiacoch 2011 klesol o 0,2 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď sa znížil o 0,1 %, čím sa naplnila technická definícia recesie.
V medziročnom porovnaní vzrástol výkon belgickej ekonomiky v 4. kvartáli o 0,9 % a za celý rok 2011 expandovala o 1,9 %.
Belgicko sa často označuje za predzvesť ďalšieho vývoja v Európe. Aj ďalšie ekonomiky eurozóny, napríklad Španielsko, zaznamenali v poslednom kvartáli 2011 pokles HDP a viaceré ukazovatele signalizujú, že stoja na prahu recesie.
Situácia v Belgicku sa ani v prvých troch mesiacoch tohto roka nezlepší, keďže vláda musela zaviesť úsporné opatrenia, aby skonsolidovala verejné financie. To sa dotklo predovšetkým domácností, ich nálada sa zhoršila a dôvera v ekonomiku dosiahla v januári najnižšiu úroveň za 30 mesiacov.
Oživenie hospodárskeho rastu Belgicka v 2. štvrťroku 2012 závisí od vývoja situácie jeho obchodných partnerov. Belgicko patrí totiž vo svete medzi najviac otvorené ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy