Zákon o energetike kritizovali poslanci z opozície aj koalície

Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) v rozprave k tomuto zákonu z dielne ministerstva hospodárstva vyčítal viacero nedostatkov a preto za najvhodnejší krok označil buď zákon neschváliť alebo ho vrátiť na dopracovanie.

Poslanci strávili väčšinu druhého dňa aktuálnej schôdze Národnej rady SR rokovaním o zákone o energetike. Ten má do slovenskej legislatívy spolu so zákonom o regulácii v sieťových odvetviach zaviesť tretí energetický liberalizačný balíček, pričom Slovensko malo zapracovať tretí balíček do marca minulého roka. Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) v rozprave tomuto zákonu z dielne ministerstva hospodárstva vyčítal viacero nedostatkov a za najvhodnejší krok označil buď zákon neschváliť alebo ho vrátiť na dopracovanie. Zároveň popieral tvrdenia o hroziacich sankciách zo strany Európskej komisie, ak tretí energetický balíček Slovensko neimplementuje. „Ak by Európska komisia začala konanie, tak bude trvať tak dva roky a za ten čas môže Národná rada SR prijať desať energetických zákonov,“ uviedol Janiš. Oponoval mu však Martin Chren z SaS, podľa ktorého už komisia začala formálne konanie proti Slovensku.

Proti prijatiu energetických zákonov sa postavili aj poslanci zo Smeru-SD. Podľa Vladimíra Faiča sú „šité horúcou ihlou“ a nie je možné ich opraviť v druhom čítaní. Ľubomír Jahnátek navyše uviedol, že v prípade ak po voľbách bude Smer vo vláde, tieto zákony, ak budú na aktuálnej schôdzi schválené, zmenia.

O zákone budú poslanci hlasovať vo štvrtok, kedy ich pravdepodobne čaká aj rokovanie o zrušení priestupkovej imunity.

Súvisiace články

Aktuálne správy