Portugalsko predalo pokladničné poukážky za 1,5 mld eur, výnosy klesli

Lisabon 1. februára (TASR) – Portugalsko si aj napriek nedávnym turbulenciám dokázalo bez problémov požičať na trhu krátkodobé peniaze. Lisabon získal z predaja pokladničných poukážok 1,5 miliardy eur a ich výnosy v porovnaní s predchádzajúcimi aukciami dokonca klesli.
Portugalská agentúra pre riadenie dlhu IGCP informovala, že predala 3-mesačné poukážky za 750 miliónov eur. Ich priemerný výnos klesol na 4,068 % zo 4,346 % na porovnateľnej aukcii v polovici januára. Okrem toho predala 6-mesačné poukážky rovnako za 750 miliónov eur, pričom ich výnos sa znížil na 4,463 % zo 4,74 %. Dopyt však mierne klesol, pri 3-mesačných poukážkach 2,8-násobne prekonal ponuku (v januári 4,1-násobne) a v prípade 6-mesačných poukážok 2,6-násobne (v januári 3-násobne).
Na začiatku týždňa sa portugalské štátne dlhopisy dostali pod veľký tlak a ich výnos vyskočil na rekordné úrovne od zavedenia eura. Na trhu sa totiž špekuluje, že krajine nebude stačiť záchranný balík v celkovej hodnote 78 miliárd eur a z dôvodu hlbokej recesie bude potrebovať ďalšiu finančnú pomoc. Podľa pôvodných plánov by sa Lisabon mal vrátiť na dlhopisový trh počas budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy