Poslanci budú rokovať o energetických zákonoch

Poslanci Národnej rady SR budú v stredu rokovať o vládnom návrhu zákona o energetike, ktorý do slovenskej legislatívy zavádza tretí energetický liberalizačný balíček. Podľa nového zákona o energetike budú môcť napríklad odberatelia zmeniť dodávateľa elektrickej energie alebo zemného plynu v priebehu troch týždňov a bez poplatkov. Po prijatí návrhu energetického zákona by mal mať odberateľ elektriny a plynu z kategórie domácnosti taktiež právo odstúpiť od zmluvy počas takzvanej lehoty na rozmyslenie v dĺžke siedmich pracovných dní odo dňa uzavretia zmluvy. Návrh zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorý je taktiež na programe 28. schôdze, definuje postavenie a kompetencie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a Rady pre reguláciu.

Členovia zákonodarného zboru by mali zároveň prerokovať novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Materiál okrem iného upravuje aj podmienky pre čerpanie eurofondov v prípade rozpočtového provizória. Ministerstvo financií, ktoré návrh predkladalo, však tvrdí, že to neznamená prípravu na prípadné provizórium.

Poslanci by mali rokovať aj o zrušení priestupkovej imunity. Hoci hlasovanie o zrušení imunity snemovňa pol roka odkladá, predsedovia poslaneckých klubov bývalej koalície tvrdia, že odhodlanie zbaviť sa tejto výhody trvá. Slovenský parlament sa vyjadrí aj k tomu, či sa Chorvátsko stane 28. krajinou Európskej únie a stane sa tak prvou krajinou Západného Balkánu v tejto spoločnosti štátov.

Súvisiace články

Aktuálne správy