Fed ponechá úrokové sadzby na extrémne nízkej úrovni do konca roku 2014

Washington 25. januára (TASR) – Americká centrálna banka ponechala dnes kľúčovú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni, pričom dodala, že na "mimoriadne nízkej hodnote" ju ponechá minimálne do konca roku 2014. To je dlhšie, než očakávali analytici, ako aj v porovnaní s pôvodnými informáciami banky, čím naznačila, že plánuje pokračovať vo výraznej podpore americkej ekonomiky.
Centrálna banka plánovala pôvodne ponechať hlavnú úrokovú sadzbu na súčasnej úrovni do polovice roka 2013. Očakáva však, že nezamestnanosť sa udrží na vysokej úrovni, zatiaľ čo inflácia "by mala ostať utlmená".
Federálny rezervný systém (Fed) ponechal úrokovú sadzbu federálnych fondov v rozmedzí od nula do 0,25 %. V tomto pásme sa nachádza od decembra 2008, keď Fed reagoval na nástup svetovej finančnej krízy, ktorá nasledovala po bankrote investičnej banky Lehman Brothers. Niektorí zástupcovia Fedu uviedli, že možno bude potrebná aj ďalšia podpora zo strany banky, aby sa zvýšil počet pracovných miest a oživil trh s nehnuteľnosťami.
Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy