Pôžička Grécku by sa podľa Mikloša už nemala navyšovať

Navyšovanie dohodnutej pôžičky Grécku zo sumy 130 mld. eur podľa slov slovenského ministra financií neprichádza do úvahy.

Dohodnutá pôžička Grécku na úrovni 130 mld. eur by sa podľa ministra financií Ivana Mikloša už nemala navyšovať. Tento postoj podľa jeho slov na spoločných rokovaniach ministrov financií deklarovali aj ostatné krajiny. „Neprichádza do úvahy, aby sme uvažovali o navyšovaní toho objemu, ktorý bol schválený na Európskej rade koncom minulého roka, a teda o navyšovaní objemu 130 mld. eur,“ vyhlásil na stredajšej tlačovej konferencii Mikloš.

Ministri financií boli podľa slov Mikloša na tohtotýždňových rokovaniach informovaní o aktuálnom stave vyjednávaní medzi Gréckom a veriteľmi o dobrovoľnej účasti privátneho sektora na znížení dlhu krajiny. Rokovania pritom podľa Mikloša spejú ku koncu a zdá sa, že by mohli byť úspešné. „Grécko bude musieť urýchlene prijať opatrenia, k plneniu ktorých sa zaviazalo. Krajina totiž nestíha plniť všetky záväzky,“ vyhlásil Mikloš s tým, že to súvisí aj s objektívne horšou situáciou vo svetovej ekonomike.

Pre udržanie stability spoločnej európskej meny bude podľa Ivana Mikloša dôležitý aj dostatočný ochranný val, ktorý by mal byť zabezpečený zvýšením kapacity cez Medzinárodný menový fond (MMF). Otázka o prípadnom navýšení tzv. permanentného eurovalu (ESM) ešte nie je uzavretá. Ako Mikloš povedal ešte sa totiž bude rokovať, či bude ESM vo výške 500 mld. eur, alebo bude navýšený o prostriedky, ktoré zostanú v tzv. dočasnom eurovale. „To bude otázka, o ktorej budú rozhodovať premiéri a hlavy štátov v marci na summite,“ uviedol v stredu Mikloš.

Súvisiace články

Aktuálne správy