Ministri financií eurozóny stopli dohodu o odpise gréckeho dlhu

Brusel 24. januára (TASR) – Euroskupina a Medzinárodný menový fond (MMF) tlačia na súkromných veriteľov Grécka, aby súhlasili s väčšími stratami, než boli doteraz ochotní akceptovať. Ministri financií eurozóny zablokovali už dosiahnutú dohodu medzi gréckymi vyjednávačmi a Inštitútom pre medzinárodné financie (IIF), ktorý zastupuje súkromných investorov.
Jadrom sporu je úročenie nových dlhopisov s nižšou nominálnou hodnotou, za ktoré majú súkromní investori vymeniť grécke dlhopisy vo svojich portfóliách. Banky požadujú priemerný úrok na 30 rokov vo výške 4 %. Ministri financií požadujú, aby sa úročenie ešte znížilo.
Euroskupina, ktorá sa stretla v pondelok (23. 1.) v Bruseli, nariadila Aténam, aby vyrokovali úročenie nových dlhopisov výrazne pod 4 %, informoval dnes v noci jej šéf Jean-Claude Juncker. V období do roku 2020 by úročenie nových dlhopisov malo byť pod úrovňou 3,5 %, požaduje eurozóna. Len v takom prípade sa totiž podarí znížiť verejný dlh Grécka do roku 2020 na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Ministri financií eurozóny odmietli ponuku súkromných veriteľov aj napriek tomu, že IIF ju označila za maximálnu hranicu strát, ktoré sú investori ochotní akceptovať na dobrovoľnej báze. "Myslím si, že sme na hraniciach toho, čo je maximálne možné v rámci dobrovoľnej dohody," povedal cez víkend šéf IIF Charles Dallara. Dobrovoľnosť dohody je veľmi dôležitá, aby sa Grécko technicky neocitlo v platobnej neschopnosti, čo by znamenalo vyplatenie poistiek (swapov úverového zlyhania – CDS) proti nesplácaniu gréckych dlhopisov. "Je jasné, že sme sa ocitli na križovatke," dodal Dellara.
Dohoda so súkromnými veriteľmi o odpise dlhu je podmienkou druhého záchranného balíka pre Grécko. V jeho rámci krajiny eurozóny a MMF poskytnú Grécku na jeho financovanie ďalších 100 miliárd eur a 30 miliárd eur na realizáciu výmeny dlhopisov. Podľa Junckera by mal byť výsledok rokovaní so súkromnými veriteľmi známy v najbližších dňoch.
Ak eurozóna presadí svoje podmienky, bude výmena dlhopisov podľa denníka Financial Times Deutschland vyzerať nasledovne: V polovici februára budú všetci súkromní majitelia gréckych dlhopisov vyzvaní, aby sa zúčastnili na výmene dlhopisov – ich celková hodnota predstavuje asi 205 miliárd eur. Banky, poisťovne a fondy budú musieť z týchto svojich pohľadávok priamo odpísať 100 miliárd eur. Z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) dostanú 30 miliárd eur vo forme dlhopisov so splatnosťou jeden rok. Zvyšných 70 miliárd eur dostanú vo forme 30-ročných dlhopisov s priemerným úrokom výrazne pod 4 %. Sporným zostáva už len úročenie spomínaných 30-ročných dlhopisov. IIF označil 4 % za poslednú ponuku, pod ktorú nepôjde.
Juncker a komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn okrem toho požadujú od Grécka ďalšie reformy. Podľa Junckera je zrejmé, že Atény neodkázali splniť podmienky prvého záchranného balíka. "Preto musí prísť k pokroku, než schválime nový program." To pre vládu premiéra Lukasa Papadimosa znamená, že bude musieť prijať ďalší balík úsporných opatrení a štrukturálne reformy.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy