Ekonomická kríza nastala, pretože trh prestal plniť svoju funkciu

Bratislava 24. januára (TASR) – Trh prestal plniť funkciu prirodzeného regulátora ekonomiky. Podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petra Mihóka je to jeden z dôvodov, prečo sa trhová ekonomika v Európe momentálne nachádza v kríze. Trh totiž ovládli silné nadnárodné monopoly, ktoré diktujú podmienky. "Ostatní účastníci trhu ich musia nielen rešpektovať, ale musia sa im aj podriadiť," povedal dnes v Bratislave konferencii SOPK o makroekonomickom vývoji slovenskej ekonomiky v roku 2012 Mihók.
Druhým dôvodom súčasnej krízy je virtuálna špekulatívna ekonomika sledujúca len krátkodobé ziskové ciele. Tie podľa Mihóka potláčajú reálnu ekonomiku do úzadia. "Pokiaľ sa má do budúcna udržať trhový charakter ekonomiky, musíme trhu vrátiť jeho pôvodné samoregulačné funkcie, čo v konečnom dôsledku znamená demonopolizáciu ekonomiky," domnieva sa predseda SOPK. Súčasne však treba podľa neho zadefinovať funkcie finančného sektora spolu s výrazným znížením jeho špekulatívnej dimenzie.
V rámci súčasnej situácie v eurozóne je podľa Mihóka kľúčová spoločná rozpočtová politika a zodpovednosť. Bez nej nie je možný ďalší vývoj spoločnej meny. "Musíme si uvedomiť, že euro je jedinou menou na svete, ktorá sa o spoločnú rozpočtovú politiku neopiera, čo je svojím spôsobom anomália," podotkol Mihók.
Správnu cestu vidí aj v posilnení právomocí európskych inštitúcií, avšak za predpokladu, že aj samotné inštitúcie budú viac zodpovedné. Riešenie spoločnej rozpočtovej politiky musia preto sprevádzať aj inštitucionálne zmeny na úrovni Európskej únie (EÚ). "Určite sa bude potrebné zamyslieť nad mechanizmom rozhodovacích a konzultatívnych procesov v Európskej únii, ktoré sú veľmi málo efektívne a súčasne finančne veľmi nákladné," upozornil Mihók.

UPOZORNENIE:
Obrazová redakcia TASR vydáva k správe fotoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy