Grécko má ešte čas na dohodu so súkromným sektorom

Brusel 23. januára (TASR) – Reštrukturalizácia gréckeho dlhu je jedným z dôležitých bodov dnešného zasadania ministrov financií členských krajín eurozóny (euroskupina). Slovenský šéf financií Ivan Mikloš tvrdí, že ešte stále je dosť času na dokončenie viaznucich rokovaní gréckej vlády so súkromným bankovým sektorom.
Európsky internetový denník Euobserver dnes uviedol, že dôležité rokovania medzi gréckou vládou a súkromnými investormi v podobe zahraničných bánk uviazli na mŕtvom bode. Minulý týždeň sa nepodarilo dosiahnuť potrebnú dohodu s predstaviteľmi Medzinárodného finančného inštitútu a rokovania pokračujú telefonicky.
Agentúra Reuters oznámila, že zahraničné banky by nakoniec súhlasili s vyššími stratami, namiesto dohodnutých 50 % s odpismi dlhov vo výške 65 alebo 70 %, ale požadujú vyššie úrokové miery. Nad mieru 4 %, čo je viac ako dohodla tzv. trojka, čiže predstavitelia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.
Bez dohody o reštrukturalizácii gréckeho dlhu sa lídrom EÚ a ani euroskupine nepodarí prijať potrebnú dohodu o druhom záchrannom balíku pre Grécko vo výške 130 miliárd eur. Časť z týchto peňazí budú Atény potrebovať už v marci.
Slovenský minister financií tvrdí, že zatiaľ netreba volať po tvrdšej reštrukturalizácii gréckeho dlhu, lebo ešte stále je priestor na dohodu.
"Kým sa dá dosiahnuť dobrovoľná reštrukturalizácia, tak sa treba o ňu pokúšať. Ten čas je do konca januára, pretože samotné spustenie výmeny dlhopisov by sa malo začať najneskôr od polovice februára," uviedol Mikloš.
Slovenský šéf financií dodal, že rozhodujúce bude, ako si Grécko požičia 14 až 15 miliárd eur v druhej polovici marca. Aj preto podľa neho je ešte istý čas na to, aby sa Gréci pokúšali o dobrovoľnú reštrukturalizáciu. Mikloš však upozornil, že ak by príslušné rokovania zlyhali, nebude inej cesty ako nedobrovoľná reštrukturalizácia dlhov.
"Treba sa pokúsiť o dohodu. Kľúčové však je, aby bolo dodržané to, že strop pomoci zo strany verejných zdrojov nebude zvyšovaný, a že do roku 2020 sa zvýši verejný dlh Grécka na 120 % HDP. Toto sú parametre, ktoré sú zadané," povedal Mikloš o pozícii euroskupiny.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy