Súkromní veritelia budú možno prinútení akceptovať straty

Brusel 23. januára (TASR) – Súkromní veritelia budú možno prinútení akceptovať straty z investícií do gréckych dlhopisov, ak sa nedohodnú na znížení gréckeho dlhu na dobrovoľnej báze. Povedal to dnes holandský minister financií Jan Kees de Jager.
Ako povedal, „nikdy sme netvrdili, že reštrukturalizácia dlhu sa musí uskutočniť na dobrovoľnej báze. Našim cieľom je udržateľný dlh. Uprednostňujeme dohodu na dobrovoľnom základe, no nie je to podmienka,“ dodal Jan Kees de Jager.
Rokovania medzi gréckou vládou a súkromnými veriteľmi s cieľom znížiť objem gréckeho dlhu o 100 miliárd eur sa zatiaľ nepodarilo úspešne dokončiť, pritom sa očakávalo, že dohoda bude známa ešte pred dnešnou schôdzkou ministrov financií eurozóny v Bruseli.
Podľa vyjadrenia nemenovaného diplomata pre agentúru AP sa však rokovania s najväčšou pravdepodobnosťou nestihnú dokončiť pred summitom lídrov Európskej únie (EÚ), ktorý sa bude konať na budúci pondelok (30. 1.) v Bruseli. Dodal, že dohoda je na dohľad, ale otvorené otázky sa musia „vyriešiť na najvyššej úrovni“.
Predstavitelia oboch strán – Grécka aj bánk – tvrdia, že nastal výrazný pokrok v rokovaniach o odpise. Súkromní veritelia však vyhlásili, že na rokovaniach už predložili ponuku „maximálnych“ strát, ktoré sú ochotní akceptovať. Ak by sa od nich požadovali vyššie straty, znamenalo by to koniec dohody o dobrovoľnej výmene dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy