Eurozóna potrebuje zvýšiť rast a viac prostriedkov

Berlín 23. januára (TASR) – Eurozóna potrebuje rýchlejší rast ekonomiky a viac prostriedkov v stabilizačných mechanizmoch, aby vyriešila svoju dlhovú krízu, tvrdí šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.
Lagardeová to povedala v Berlíne po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá do centra snáh stabilizácie eurozóny postavila úsporné opatrenia a nie je ochotná diskutovať o ďalšom navyšovaní prostriedkov v záchranných fondoch. Podľa šéfky MMF rozsiahle fiškálne škrty v krajinách po celej Európe len zvýšia riziko recesie. Niektoré krajiny podľa nej skutočne musia urýchlene konsolidovať svoje verejné financie, ale neplatí to pre všetky štáty. Predovšetkým krajiny z jadra eurozóny by podľa nej mali konsolidovať rozpočty menej agresívne, čo by podporilo ekonomiku.
Lagardeová tiež považuje za dôležité navýšenie prostriedkov v stálom Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM), ktorý má mať k dispozícii 500 miliárd eur.
V prejave pred Nemeckou spoločnosťou pre zahraničnú politiku uviedla, že svetová ekonomika sa nachádza v zásadnom bode a je potrebná rýchla a kolektívna akcia. "Čím dlhšie budeme čakať, tým na tom budeme horšie. Jediným riešením je spoločný postup," uvádza sa v texte predpripraveného prejavu. "Existujú tri imperatívy – zvýšenie rastu, navýšenie obranných mechanizmov a prehĺbenie integrácie." Podľa Lagardeovej nejde o záchranu jednej krajiny alebo regiónu, ale o to, aby sa zabránilo "zostupnej špirále svetovej ekonomiky".
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy