Týždeň v znamení aukcií

Minulý týždeň začínal v obavách ako krok ratingovej agentúry Standard & Poor's ovplyvní obchodovanie, avšak piatkové zníženie ratingov deviatich krajín eurozóny sa prejavilo len mierne.

Bratislava 23. januára (TASR) – Minulý týždeň začínal v obavách ako krok ratingovej agentúry Standard & Poor’s ovplyvní obchodovanie, avšak piatkové zníženie ratingov deviatich krajín eurozóny sa prejavilo len mierne. Stojí za tým fakt, že zníženie ratingov bolo otázkou času a trh s týmto krokom počítal.
Európska komisia (EK) na margo rozhodnutia o znížení ratingu krajín eurozóny kritizovala zlé načasovanie tohto kroku zo strany Standard & Poor’s. Celý týždeň sa niesol v optimistickom duchu, o čo sa zaslúžili viaceré úspešné aukcie štátnych dlhopisov.
K najvýznamnejším patril predaj francúzskych dlhopisov splatných v roku 2014 za 2,96 miliardy eur pri výnose 1,05 %, v roku 2016 za 3,429 miliardy eur pri výnose 1,89 %, v roku 2015 za 1,575 miliardy eur pri výnose 1,51 %. Úspešné bolo tiež Španielsko, ktoré v aukcii predalo dlhopisy za 6,61 miliardy eur, pričom stanovený cieľ bol 4,5 miliardy eur. Dlhopisy splatné v roku 2016 predalo za 1,3 miliardy eur, v roku 2019 za 2,3 miliardy eur a v roku 2022 za 3 miliardy eur.
Nielen tieto aukcie tak pomohli trhom aj spoločnej mene a pozitívny sentiment sa neobrátil ani po vyhlásení Svetovej banky (SB), ktorá znížila prognózy ekonomického vývoja. Globálny rast by podľa nej mal spomaliť na 2,5 % z pôvodných 3,6 %. Ekonomika USA by mala v tomto roku dosiahnuť rast 2,2 % z pôvodného odhadu 2,9 % a eurozóna by mala upadnúť do recesie na úrovni -0,3 %.
Vývoj spoločnej meny voči americkému doláru v posledných dňoch pripomínal nostalgický rast, pričom euro dokázalo počas minulého týždňa posilniť až o 1,98 % na úroveň 1,2931 EUR/USD.
Z hľadiska jednotlivých akcií výrazný rast zaznamenali francúzske spoločnosti Societe Generale a Air France, ktoré si za týždeň pripísali 28,66 % respektíve 16,45 %. Prvú z uvedených potiahli špekulácie o relatívnom podhodnotení podpory zo strany ECB, ktorá významne znížila systematické riziko finančných inštitúcií, ako aj pozitívny výsledok zmeny úrovne depozitov vo francúzskych bankách, z ktorej vyplýva, že banky zvýšili depozity o 130 miliárd eur v porovnaní z predchádzajúcim rokom.
Tento týždeň analytici očakávajú zverejnenie spotrebiteľskej dôvery v eurozóne, nové priemyselné objednávky a index nákupných manažérov v eurozóne. Z USA sa očakáva tiež index nákupných manažérov aj továrenské objednávky, objednávky tovarov dlhodobej spotreby a novinky z trhu práce.
TASR informoval analytik CAPITAL MARKETS, o. c. p., a. s., Boris Penev.

Súvisiace články

Aktuálne správy