EÚ je odhodlaná brániť spoločnú európsku menu

Európska únia (EÚ) je naďalej odhodlaná brániť spoločnú európsku menu a vybudovať "protipožiarny múr", ktorý zastaví šírenie dlhovej krízy.

Brusel 22. januára (TASR) – Európska únia (EÚ) je naďalej odhodlaná brániť spoločnú európsku menu a vybudovať „protipožiarny múr“, ktorý zastaví šírenie dlhovej krízy. Uviedol nemecký minister financií Guido Westerwelle pre televíziu Bloomberg.
„Musíme vybudovať ochranný múr. Musíme ukázať solidaritu a podporiť krajiny, ktoré zápasia s vážnymi problémami,“ vyhlásil Westerwelle, podľa ktorého je už dlhodobé riešenie krízy na dohľad.
Európski ministri financií sa v pondelok 23. januára zídu v Bruseli, aby rokovali o návrhu nových pravidiel na sprísnenie rozpočtovej disciplíny. Na programe schôdze je aj druhý balík finančnej pomoci pre Grécko. Podmienkou jeho schválenia je však zapojenie súkromných investorov do záchrany zadlženej krajiny. Ak sa Atény nedohodnú s majiteľmi svojich dlhopisov na ich výmene za nové obligácie s 30-ročným termínom splatnosti a odpise viac ako 50 % z hodnoty gréckeho dlhu a nedostanú druhý úver, dôjdu im čoskoro peniaze a hrozí im bankrot.
„Euro je silná a úspešná mena a prežije,“ tvrdí nemecký minister a upozorňuje, že v tejto situácii je rozhodujúce to, že eurozóna drží spolu.
Krajiny eurozóny sa dohodli na vytvorení trvalého záchranného fondu, Európskeho stabilizačného mechanizmu, ktorý nahradí dočasný fond o rok skôr, už v júli 2012. Jeho úlohou bude poskytovať finančnú pomoc krajinám menovej únie. ESM bude mať úverovú kapacitu 500 miliárd eur.
Podľa Westerwella dohoda o sprísnení fiškálnej disciplíny a urýchlení vzniku ESM už priniesla prvé pozitívne signály, napríklad pokles výnosov z talianskych a španielskych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy