Americké banky napriek slušným ziskom obmedzujú vyplácanie prémií

New York 22. januára (TASR) – Mnohé americké banky dosiahli minulý rok slušné zisky, napriek tomu obmedzujú vyplácanie prémií za hospodárske výsledky. Na príčine sú výkyvy na akciových a dlhopisových trhoch v dôsledku európskej krízy, neistá situácia v globálnej ekonomike, obavy z recesie a tiež nové pravidlá o výške kapitálových rezerv.
Okrem toho sa americké banky obávajú aj rastúcej popularity hnutia Okupujte Wall Street, ktoré presadzuje spravodlivejšiu spoločnosť. Demonštrácie, ktoré organizujú aktivisti hnutia, sa už rozšírili z finančného srdca New Yorku nielen do Washingtonu, kde sídli vláda a Kongres, ale aj do veľkých miest po celých Spojených štátoch.
Prémie bankárov tak priťahujú veľkú pozornosť. Najväčšia americká banka JPMorgan Chase pritom vlani zaznamenala rekordný zisk, ale nepremietla ho do vyššej prémie pre generálneho riaditeľa Jamieho Dimona. Aj hospodárske výsledky Morgan Stanley v poslednom kvartáli 2011 prekonali očakávania trhov, ale jej generálny riaditeľ dostal len polovičné odmeny.
Bonusy majú teda klesajúcu tendenciu, a ani šéfovia nie sú výnimkou. Navyše v tomto roku začnú platiť nové pravidlá pre finančný sektor. Banky budú musieť zvýšiť svoje kapitálové rezervy a vzdať sa niektorých špekulatívnych investícií, čo sa negatívne prejaví na výške ich ziskov. To signalizuje, že bankári ani za tento rok nemôžu čakať štedré odmeny.

Súvisiace články

Aktuálne správy