Trojka ocenila reformy portugalského pracovného trhu

Lisabon 21. januára (TASR) – Reformy portugalského trhu práce, ktoré tento týždeň schválili aj odborové zväzy, sú v súlade s podmienkami záchranného úveru a zvýšia konkurencieschopnosť portugalskej ekonomiky. Vyhlásili to dnes na záver neformálnych rozhovorov o štrukturálnych reformách v Lisabone predstavitelia tzv. trojky – Európskej únie (EÚ), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB).
Portugalská vláda, odborári a zamestnávatelia v stredu (18.1.) podpísali dohodu, ktorá firmám zasiahnutým krízou uľahčí prepúšťanie aj nábor zamestnancov, umožní im znížiť odstupné a skrátiť dovolenky.
Cieľom reformy je zvýšiť konkurencieschopnosť podnikov a pomôcť im prekonať najhoršiu recesiu ekonomiky od polovice 70. rokov minulého storočia.
Najväčší odborový zväz CGTP však odmietol podporiť dohodu a naznačil, že bude pokračovať v protestoch proti úsporným opatreniam, ktoré musí vláda zavádzať, aby splnila podmienky záchranného úveru od EÚ a MMF. Ďalší významný odborový zväz UGT však dohodu o reformách podpísal.
Portugalsko už pred vypuknutím dlhovej krízy patrilo medzi najpomalšie rastúce ekonomiky v rámci EÚ. Mnohí analytici už vtedy krajine odporúčali, aby urýchlene zaviedla rozsiahle štrukturálne reformy, ktoré by viedli k zníženiu rozpočtového schodku a odstráneniu vonkajšej nerovnováhy.
"Rastový potenciál Portugalska je veľmi malý… Ste veľmi zadlžení, takže je pre vás dôležité zvýšiť rastový potenciál," uviedol šéf misie ECB Rasmus Ruffer. Dodal, že Portugalsko potrebuje flexibilný pracovný trh, aby sa zamestnanci mohli ľahšie presúvať do odvetví, ktoré ich potrebujú, čo by v konečnom dôsledku viedlo k zvýšeniu exportu.
Inšpektori trojky uskutočnia formálnu kontrolu plnenia úverových podmienok v Portugalsku na budúci mesiac. Od výsledku inšpekcie závisí, či Lisabon dostane ďalšiu splátku zo záchranného úveru.

Súvisiace články

Aktuálne správy