Zástupcovia IIF odišli z Grécka,rokovania budú pokračovať telefonicky-2

Atény 21. januára (TASR) – Zástupcovia súkromných investorov dnes nečakane prerušili rokovania s gréckymi predstaviteľmi o výmene dlhopisov a odcestovali z Atén bez toho, aby dospeli k dohode. Potvrdil to zdroj z gréckeho ministerstva financií, ktorý nechcel byť menovaný.
Charles Dallar a Jean Lemierre z Inštitútu medzinárodných financií (IIF), ktorý zastupuje približne 450 súkromných investorov, sa po dvoch dňoch intenzívnych rokovaní s gréckym premiérom Lukasom Papadimosom a ministrom financií Evangelosom Venizelosom náhle vrátili do Paríža.
Grécke médiá následne zverejnili informáciu, že rokovania o tzv. swapovej operácii, teda výmene doterajších dlhopisov za nové, a odpise viac ako polovice z hodnoty gréckeho dlhu, budú s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať telefonicky. Neskôr to potvrdil aj šéf IIF Dallara. Podľa slov jeho hovorcu, dôvodom Dallarovho návratu do Paríža sú "dlhodobé záväzky". Dodal, že v Aténach zostali právni a finanční poradcovia IIF, ktorí pracujú na vyriešení "zostávajúcich sporných bodov".
Zadlžené Grécko potrebuje dosiahnuť s investormi dohodu do pondelkovej (23.1.) schôdze ministrov financií eurozóny, na ktorej sa bude rozhodovať o druhom záchrannom úvere vo výške 130 miliárd eur. Európska únia a Medzinárodný menový fond opakovane upozornili Grécko, že podmienkou druhého záchranného balíka je spoluúčasť súkromných investorov.
Piatkové (20.1.) rokovania medzi investormi a gréckymi predstaviteľmi sa skončili až po polnoci. Grécke médiá tvrdia, že obe strany dosiahli pokrok a blížia sa k dohode. Investori by vraj mali dobrovoľne akceptovať stratu 65 až 70 % z hodnoty gréckeho dlhu a nové dlhopisy by mali mať dobu splatnosti 30 rokov a progresívny úrok.
A práve výška úroku je jadrom problému. Investori údajne žiadajú priemerný úrok 4,25 %, zatiaľ čo Grécko, EÚ a MMF trvajú na 3-% úroku.
"Záležitosti sa komplikujú, dostávame sa bližšie v otázke čísiel, ale ešte stále je pred nami dosť práce," dodal grécky zdroj.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

UPOZORNENIE: Správa bola aktualizovaná v celom rozsahu.

Súvisiace články

Aktuálne správy