Zástupcovia IIF odišli z Grécka, rokovania budú pokračovať telefonicky

Atény 21. januára (TASR) – Zástupcovia súkromných investorov dnes odcestovali z Atén. Budú pokračovať v rokovaniach s gréckymi predstaviteľmi o výmene dlhopisov, ale telefonicky. Uviedli to zdroje blízke rozhovorovom a dodali, že je preto málo pravdepodobné, aby obe strany stihli uzavrieť dohodu do budúceho týždňa.
Podľa jedného zo zdrojov, ktorý nechcel byť menovaný, Charles Dallar a Jean Lemierre z Inštitútu medzinárodných financií (IIF), ktorí zastupujú súkromných investorov, dnes dopoludnia odleteli z Atén do Paríža po dvoch dňoch intenzívnych rokovaní s gréckym premiérom Lukasom Papadimosom a ministrom financií Evangelosom Venizelosom.
"Záležitosti sa komplikujú, dostávame sa bližšie v otázke čísiel, ale ešte stále je pred nami dosť práce," dodal zdroj.
V piatok (20.1.) priniesli médiá správu, že Grécko a súkromní veritelia, ktorí vlastnia jeho dlhopisy, sa blížia k dohode o výmene doterajších dlhopisov za nové, pričom dobrovoľne akceptujú stratu 65 až 70 % z hodnoty gréckeho dlhu. Nové dlhopisy by mali mať dobu splatnosti 30 rokov a progresívny úrok, ktorý dosiahne v priemere 4 %.
Grécko potrebuje dosiahnuť dohodu s investormi do pondelkovej (23.1.) schôdze ministrov financií eurozóny, na ktorej sa bude rozhodovať o druhom záchrannom úvere Aténam vo výške 130 miliárd eur. Podmienkou úveru je dobrovoľná účasť súkromných investorov na záchrane zadlženej krajiny.
Jadrom problémov je práve výška úroku z nových dlhopisov. Grécko a jeho veritelia – Európska únia a Medzinárodný menový fond investorom ponúkali úrok okolo 3,5 %. To však podľa jedného zo zdrojov vlastníci dlhopisov odmietli s tým, že je príliš nízky a žiadali minimálne 4-% úrok.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy