S&P sa podľa P. Kažimíra len prispôsobila náladám na trhu

Agentúra Standard & Poor's hromadným znížením ratingu deviatim krajinám eurozóny vrátane Slovenska prvýkrát uplatnila princíp kolektívnej viny.

Bratislava 21. januára (TASR) – Agentúra Standard & Poor’s hromadným znížením ratingu deviatim krajinám eurozóny vrátane Slovenska prvýkrát uplatnila princíp kolektívnej viny. Zároveň sa nerozhodovala nezávisle, ale skôr sa prispôsobila situácii na trhu, myslí si podpredseda opozičného Smeru-SD Peter Kažimír.
"Mám pocit, že ratingová agentúra prvýkrát išla cestou, ako keby sa prispôsobovala náladám na trhu. Normálne je, že trhy sa riadia odporúčaniami ratingových agentúr, ktoré hodnotia ekonomické fundamenty krajín," upozornil v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu bývalý štátny tajomník ministerstva financií. Na druhej strane to môže byť dobrou správou pre Slovensko, ktorému sa nemusí kvôli nižšiemu ratingu zdražiť financovanie dlhu, keďže nové hodnotenie len odráža aktuálnu situáciu na trhu.
Kažimír zároveň pripomenul, že nie všetkým krajinám eurozóny klesol rating, čo môže poukazovať aj na vnútorné problémy Slovenska. "Dovolím si povedať, že situácia okolo pádu vlády, aj tá atmosféra, ktorá nasledovala potom, aj schválený rozpočet, ktorý rezignoval na konsolidáciu, toto všetko je v hre," vymenoval.
S tým nesúhlasí šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár. Práve jeho strana vlani v októbri ako jediný člen koalície nepodporila posilnenie eurovalu, čo spôsobilo pád vlády. Tento vplyv na zníženie ratingu Slovenska však Kollár odmieta a tvrdí, že horšie hodnotenie si krajiny eurozóny vyslúžili za zlý prístup k riešeniu dlhovej krízy.
Kažimír sa podľa neho pridal na stranu ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) a jeho "alibistických vyjadrení", že za znížením ratingu Slovenska je SaS, lebo vyvolala pád vlády a predčasné voľby. "Nehovorme, že je za tým pád vlády, je to holá lož a alibizmus," myslí si Kollár. Pripomenul príklad Belgicka, ktoré bolo bez vlády vyše 500 dní a krajina si napriek tomu svoj rating udržala.
Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku (nominant SDKÚ-DS) nebyť pádu vlády, mohlo sa Slovensko zníženiu ratingu vyhnúť. "Mňa zníženie ratingu veľmi mrzí, o to viac, že sme mu mohli zabrániť, keby sme boli v podobnej situácii ako Estónsko, keby sme mali stabilnú vládu a schvaľovali reformy, ktoré ozdravujú verejné financie," vysvetlil.
Pre schopnosť SR financovať svoj dlh za prijateľné úroky bude podľa neho kľúčové, čo sa bude diať v Európe a na Slovensku počas nasledujúcich mesiacov. "Keď budúca vláda príde s jasným plánom ozdravenia verejných financií, úrokové sadzby pôjdu skôr dole a v tom prípade nevidím nejaké riziká do budúcnosti z titulu úrokových nákladov," avizoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy