EÚ by mala vytvoriť fond na podporu rastu zadlžených štátov

Brusel 20. januára (TASR) – Európska únia (EÚ) by mala použiť nevyčerpané prostriedky z regionálnych fondov na vytvorenie nového fondu na podporu rastu v krajinách, ktoré zápasia s dlhovými problémami. Vyplýva to zo spoločného nemecko-francúzskeho návrhu, ktorý sa podarilo získať agentúre DPA.
Tieto financie by išli na pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku a je možné, že aj Taliansku a Španielsku.
"Malo by sa zvážiť vytvorenie fondu na obnovenie rastu a konkurencieschopnosti krajín, ktoré čerpajú záchranný úver, a ďalších štátov, ktoré čelia vážnym problémom," uvádza sa v dokumente.
Návrh uvažuje o vyčlenení zhruba 25 % financií z regionálnych fondov, ktoré členské štáty nestihli v termíne vyčerpať. Zdroj z Európskej komisie (EK), ktorý nechcel byť menovaný, ale tvrdí, že konečná suma bude podstatne nižšia.
Francúzsko a Nemecko predložia svoj návrh na summite 30. januára, ktorého témou bude aj podpora hospodárskeho rastu a tvorba pracovných miest v EÚ.
Okrem toho Nemecko a Francúzsko v dokumente znova podporili zavedenia dane z finančných transakcií v celej EÚ a plánujú tiež do konca februára zverejniť plán na harmonizáciu svojich firemných daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy